Íñigo Errejón renuncia a l'escó i abandona la política

Sumar obri una investigació per a recaptar informació sobre denúncies de comportaments masclistes de l'exdiputat

El portaveu de Sumar en el Congrés, Íñigo Errejón, a la seua eixida de la sessió plenària
El portaveu de Sumar en el Congrés, Íñigo Errejón, després d'eixir de la sessió plenària / Alberto Ortega / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
24 d'octubre 2024 - 14:58 Actualitzat: 24 d'octubre 2024 - 17:41

El fins ara portaveu de Sumar al Congrés, Íñigo Errejón, ha anunciat este dijous que renuncia a l'escó i la política. "He arribat al límit de la contradicció entre el personatge i la persona. Entre una forma de vida neoliberal i una formació que defén un món més just i humà”, diu en una carta que ha publicat en les seues xarxes socials, quan es compleix un any del seu nomenament com a portaveu de la coalició. "Fa temps que treballe un procés personal i d'acompanyament psicològic", explica Errejón, que subratlla el ritme accelerat en els deu anys que ha viscut en la primera línia de la política i la necessitat de "parar i cuidar-se".

En el comunicat, Errejón s'expressa en termes enigmàtics per a detallar que "en la primera línia política i mediàtica se subsisteix sovint [...] amb una forma de comportar-se que s'emancipa de les cures, l'empatia i les necessitats dels altres". I continua: "Això genera una subjectivitat tòxica que en el cas dels homes el patriarcat multiplica, amb companys i companyes de treball, amb companys i companyes d'organització, amb relacions afectives i fins i tot amb un mateix", relata.

"Acabe l'etapa més important de la meua vida. Una etapa dura i apassionant. Amb encerts dels quals estic orgullós i errades que espere contribuir a reparar amb esta decisió" escriu al remat del comunicat. Errejón, un dels cofundadors en 2014 de Podem amb Pablo Iglesias, va abandonar el partit en 2019 per a integrar-se en Más Madrid, el projecte autonòmic que compartia amb Manuela Carmena i, després, en la plataforma Sumar de Yolanda Díaz, que governa l'estat en coalició amb el PSOE.

A pesar de les explicacions d'Errejón, la renúncia es produeix després que s'hagen fet públiques diverses denúncies anònimes per assetjament masclista que, presumptament, s’haurien difós en les xarxes socials contra ell. Davant d'estes acusacions, l’executiva de Sumar, que de manera unànime ha acceptat la dimissió, ha anunciat que obri una investigació per a recaptar informació.

En un comunicat, la formació ha subratllat que aspiren a “construir una societat i una política feminista i això requereix un compromís ferm en tots els àmbits”.

La dirigent de Más Madrid Alda Recas ocuparà l'escó en el Congrés 

La dirigent de Más Madrid Alda Recas, que va concórrer en el sèptim lloc de la llista de Sumar als comicis del 23 de juliol del 2023, ocuparà l'escó que deixa Errejón, segons han indicat fonts de la formació madrilenya. Infermera de professió, actualment és assessora en el Ministeri de Sanitat que lidera Mónica García. D'esta manera, el partit comptarà amb dos diputades en el Congrés, on ja estan representades amb Tesh Sidi.

El que es desconeix encara és qui serà el relleu en el càrrec de portaveu en el Congrés que també ocupava Errejón. Sumar haurà de triar esta posició per tercera vegada des de principi de legislatura, atés que el fins ara diputat va arribar al càrrec al març per a reemplaçar a Marta Lois, que va deixar el Congrés per a concórrer com a candidata de la formació en les últimes eleccions gallegues.

També et pot interessar

stats