Escorcoll al domicili de l'exconseller Fernando Castelló i un empresari detingut per la peça secreta del cas Erial
Durant el mandat de Castelló com a conseller d'Indústria i Comerç es va executar l'adjudicació del pla eòlic valencià sota investigació.
La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ha activat diversos escorcolls en el marc del cas Erial, un dels quals s’ha fet al domicili de Fernando Castelló Boronat a la capital de la Plana, segons ha avançat El País. Castelló va ser conseller durant la presidència d’Eduardo Zaplana, el principal investigat del cas.
L'exconseller ha sigut interrogat pels agents i ha quedat imputat en la causa. De moment no ha sigut detingut però haurà de comparéixer en els pròxims dies al jutjat. Valenciaplaza avança l'arrest d'un empresari a Eivissa relacionat amb la trama que demà passarà a disposició judicial.
Les diligències, que se centren a València i Madrid, estan relacionades amb una peça secreta que la titular del jutjat d’instrucció número 8 de València va obrir fa una setmana arran d’un nou informe de l'UCO sobre els diners que presumptament estan amagats en paradisos fiscals.
Fernando Castelló va ocupar la Conselleria d’Indústria i Comerç entre el 1999 i 2003. Al final del seu mandat es va adjudicar el pla eòlic autonòmic, un dels contractes sota investigació. Després va marxar a Madrid per a exercir com a secretari d’estat de Seguretat Social, amb Zaplana ja com a ministre de Treball. En aquest període i fins a 2008 va ser diputat del PP al Congrés per Castelló.
Un informe recent de l’UCO remés al jutjat sosté que l’expresident de la Generalitat i exministre de Treball amb el PP, Eduardo Zaplana, va ocupar la “jerarquia superior” en la trama de les ITV i del pla eòlic, que presumptament va obtindre més d’onze milions d’euros en comissions il·legals, i va ser un dels “beneficiaris econòmics dels actius”. Segons els investigadors, Zaplana va tindre una participació “velada” en el frau “a través de terceres persones”.
Les adjudicacions de les ITV i el pla eòlic en el punt de mira
En la causa s'investiguen les adjudicacions de les ITV de la Comunitat Valenciana en 1997 i sobre el pla eòlic autonòmic en 2011, “totes adjudicades i pagades per societats del grup empresarial Sedesa”, de la família de l’expresident de les Corts, Juan Cotino, segons revela l'informe de l'UCO. El cas es va obrir per a investigar el suposat cobrament de 10,5 milions en comissions, la qual cosa podria constituir delictes de suborn, blanqueig de capitals, malversació i prevaricació.
A més de Zaplana en el cas Erial també figuren com a imputats la dona i una de les filles, el també expresident del Consell i de Bankia, José Luis Olivas, l'exdiputada del Partit Popular, Elvira Suanzes i el seu germà, Saturnino Suanzes, el cap de gabinet de Zaplana, Juan Francisco García, i els considerats testaferros, Joaquín Barceló i Francisco Grau. També hi estava l'expresident de les Corts, Juan Cotino, però la mort per coronavirus ha arxivat la seua causa. És manté la imputació per als nebots, José i Vicente Cotino, entre altres empresaris, com Francisco Pérez López, representant d'una gasolinera i possible testaferro.
L'expresident Olivas va acudir a declarar el passat 30 de juny en la represa de la instrucció del cas, el qual ha tornat a ser declarat secret per la jutgessa.