Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS

Escrivá parla de centralitzar impostos per a evitar el "despropòsit" de la competència entre autonomies

El ministre de Seguretat Social es mostra partidari d'evitar que les comunitats autònomes competisquen entre si en matèria fiscal

Escrivá parla de centralitzar impostos per a evitar el "despropòsit" de la competència entre autonomies

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, s'ha mostrat aquest dimarts partidari de centralitzar impostos per a evitar el "despropòsit" que les comunitats autònomes competisquen entre si en matèria fiscal.

Escrivá, en declaracions a Onda Cero recollides per Europa Press, ha deixat clar que aquesta és una opinió "a títol personal", que ja va defensar en el passat, i que ve a compte de la decisió anunciada aquest dilluns per la Junta d'Andalusia de suprimir en eixa comunitat l'Impost de Patrimoni, seguint el camí de la Comunitat de Madrid.

"Em sembla un despropòsit que les comunitats autònomes es dediquen a competir fiscalment les unes amb les altres", ha subratllat el ministre, que ha considerat que eliminar Patrimoni és una mesura "extraordinàriament regressiva" just en un moment en què es requereix fer polítiques redistributives per a les persones més vulnerables pels efectes de la inflació.

"Les comunitats autònomes el que han de fer és dedicar-se a millorar la provisió de serveis en Sanitat, en Educació... Això de la competència fiscal entre elles és un assumpte que mai he entés", ha indicat.

El ministre ha explicat que aquesta situació deriva d'un sistema de finançament autonòmic "millorable", que és el que decideix els recursos amb els quals ha de comptar cada comunitat per a proveir als ciutadans de serveis públics fonamentals com la sanitat i l'educació.

A Espanya, ha precisat, es va decidir anar a un sistema de cessió d'impostos complets i trams d'impostos, encara que ell s'ha mostrat a favor del model australià, on l'assignació de recursos autonòmics es decideix en funció de la despesa efectiva per càpita en cadascun dels serveis públics que es genera.

"És un model molt més fi. En canvi, a Espanya estem molt instal·lats en aquesta cessió d'impostos que té molta tradició, però que a mi, personalment, no m'agrada i que genera aquestes derives tan indesitjables com les que estem veient aquests dies", ha subratllat.

Per al ministre, aquest és un debat "fonamentalment tècnic, no polític". "Els ciutadans entenen que les comunitats autònomes juguen un paper central en la provisió de serveis d'educació, sanitat o dependència i això ja és tan important...", ha apuntat.

"Té sentit gravar els beneficis de les elèctriques"

D'altra banda, quan li han preguntat si és partidari de gravar els beneficis de les energètiques, com proposa Brussel·les, en lloc de gravar els ingressos d'aquestes companyies, com planteja el govern espanyol, Escrivá ha indicat que no té una opinió tancada sobre el tema, però creu que "té sentit" dissenyar un gravamen sobre els beneficis.

"A mi la taxa de la Comissió, si s'han decantat per aquesta, és perquè entenen que és la que millor encaixa en el context europeu", ha dit el ministre, que ha insistit que el punt rellevant és que els poders públics ajuden a redistribuir els beneficis que està procurant la pujada dels preus energètics a les empreses del sector.

Quant al suport que ha donat ara el PP a l'impost a les energètiques plantejat per Brussel·les després de negar-se al suggerit pel govern, Escrivá ha assenyalat que veu "molt de vaivé" en els populars, també en matèria de pensions. "Un poc més de consistència ajudaria", ha apuntat.

També et pot interessar