España, sobre el finançament autonòmic: "La posició valenciana no és victimista en cap cas, però volem un model just"
El nou conseller d'Hisenda assumeix que serà "complicat" que els partits polítics arriben a un acord per a escometre la reforma enguany, però avisa que farà tots els possibles: "Un no ix de casa derrotat"
"Un no ix de casa derrotat". És el lema amb què Arcadi España enceta una nova etapa en el govern del Botànic al capdavant de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic. Després de quasi tres anys al timó de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, canvia de cartera per a rellevar el predecessor en el càrrec, Vicent Soler, en la reclamació d'un finançament just per a la Comunitat Valenciana. La reforma promesa pel govern espanyol està visiblement bloquejada i el context actual, a punt d'entrar en any electoral, no és la més favorable perquè els grans partits arriben a aquest pacte, indispensable per a tirar avant el nou sistema. Però, el nou conseller promet "no abaixar ni un punt" la reivindicació. "Serà complicat arribar a un acord global amb tots els partits necessaris, però no hi renuncie", ha avisat España, entrevistat aquest dimarts en Les notícies del matí.
Hisenda canvia de rostre, però no de posició pel que fa al finançament autonòmic, independentment del "complex" que siga el context i del partit que ocupe el govern espanyol. "No podem decaure, passe el que passe", afirma. Amb aquesta contundència s'ha expressat el successor de Soler en declaracions a À Punt i deixa entreveure el que serà la filla de ruta al capdavant d'una Conselleria que ha definit com "el motor econòmic" de la Generalitat.
Serà complicat arribar a un acord global amb tots els partits necessaris per a tirar avant la reforma del finançament autonòmic, però no hi renuncie
"Hi ha una reivindicació no victimista, vull subratllar-ho bé perquè ens entenguen a Madrid. La posició de la societat valenciana no és victimista en cap cas, però volem que el model territorial siga just, igual per a totes les comunitats autònomes. Que un valencià o valenciana tinga els mateixos drets per a accedir als serveis públics que qualsevol altre ciutadà d'Espanya, estiga on estiga", ha resumit Arcadi España.
Tot i mantindre encesa la reivindicació, el nou conseller considera que hi ha progressos en la qüestió perquè ara ningú dubta de l'infrafinançament valencià. "S'ha avançat, però no a la velocitat que ens agradaria. No hem arribat encara a la línia de meta", ha assenyalat. De cara als pròxims mesos demana "ampliar l'òptica" per a resoldre un altre problema paral·lel a l'"injust" repartiment de diners entre els territoris, que és precisament el "brutal" volum de deute que molts, inclosa la Comunitat Valenciana, han acumulat al llarg dels anys. A parer seu, caldria emular experiències històriques del passat i que part d'eixe deute es mutualitzara per part del govern espanyol.
El conseller, a qui molts veuen com el nou home fort en el govern valencià, també s'ha referit a l'arribada dels fons europeus de recuperació Next Generation, tot i que no ha pogut detallar la quantitat exacta que en correspon a la Comunitat Valenciana. "Necessitem aquells recursos i no perdre cap euro que puga arribar-hi per a aprofitar el moment valencià", ha apuntat España, qui ha posat en valor l'actitud de la Generalitat d'eixir a buscar les inversions per a traure als diners el màxim rendiment.