Directes
Ara en la televisió
VALÈNCIA ÉS MÚSICA

Estes són les zones de l'horta que perden la protecció amb la nova llei

El govern valencià canvia la llei de l'horta i obri la porta a edificar en terrenys agrícoles fins ara protegits

Les diferents zones de protecció de l'horta

El ple del Consell ha aprovat esta setmana un decret per a modificar la llei de l'horta de València, de manera que obri la porta a construir vivendes i dotacions residencials en terrenys fins ara protegits. Així mateix, la reforma comporta la supressió del Consell de l'Horta, l'òrgan d'autogovern d'este paisatge agrari protegit des del 2018 amb la legislació aprovada pel Botànic.

Exactament, la reforma de la llei del Consell pretén flexibilitzar l'edificació als terrenys que actualment tenen la protecció de grau 3 pel seu valor agrícola. Així, de les 11.000 hectàrees protegides amb la llei vigent fins ara, amb la nova normativa s'alliberaria un terç d'eixe sòl. Segons el col·lectiu Per l'Horta, això suposa 3.800 hectàrees dins de quinze municipis.

Show more

Els motius de les modificacions

La Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori argumenta que la llei actual conté "mancances i obstacles sorgits des que es va aprovar el 2018" i considera que "s’han vist agreujats per la riuada d’octubre del 2024". El conseller Vicente Martínez Mus matisava que els motius per a poder edificar seran pertànyer a un dels municipis afectats per les inundacions de la dana o —també— ser una de les localitats que "requerisquen solucions enfront de l’emergència residencial".

Mirant el mapa, les zones on la nova llei lleva la protecció especial es divideixen en dos blocs. Un és al sud, als terrenys d'horta de municipis afectats per les inundacions de la dana, com ara Picanya, Paiporta, Torrent o Catarroja. En canvi, l'altre bloc, més extens, se situa al nord de la capital, des de Foios fins al territori de Puçol.

Dana 2024 Medi ambient

També et pot interessar