"Estupor", "sorpresa" i petició de responsabilitats: les reaccions de la política a les acusacions contra Errejón

La ministra d'Igualtat, Ana Redondo, de visita a Castelló de la Plana, ha demanat que "caiga tot el pes de la llei" sobre l'exportaveu de Sumar, a qui reclama que siga "valent" i "done la cara"

L'exportaveu de Sumar i diputat en el Congrés Íñigo Errejón
L'exportaveu de Sumar i diputat en el Congrés Íñigo Errejón / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

La dimissió de l'exportaveu de Sumar Íñigo Errejón entre acusacions de masclisme i assetjament sexual continua generant reaccions 24 hores després de l'abandonament de la política del fundador de Més Madrid. La ministra d'Igualtat, Ana Redondo, ha demanat este divendres Errejón que siga "valent", "done la cara" i s'enfronte a la justícia, tant pels fets que ha reconegut a la direcció de Sumar com per la denúncia que li ha interposat la presentadora de la Sexta Elisa Mouliaá. Redondo, que ha qualificat de "penós" el cas, ha manifestat la seua confiança en el fet que "caiga tot el pes de la llei". La ministra ha subratllat que "el perdó no redimeix", sinó la "depuració de responsabilitats", per la qual cosa ha demanat arribar al fons de l'assumpte i ha animat a totes les víctimes perquè ho denuncien.

La titular de Joventut i Infància a l'executiu espanyol, Sira Rego, membre de Sumar a través d'Esquerra Unida ha fet una crida a "demolir les estructures patriarcals dins de les organitzacions polítiques d'esquerres".

Des del PSOE, el ministre de Transports, Óscar Puente, ha reconegut "estupor i tristesa" per les presumptes situacions de violència masclista que envolten la dimissió, alhora que fa fet una crida a posar fi "als espais d'impunitat".

A partir de preguntes també pel cas, la titular d'habitatge, Isabel Rodríguez, ha condemnat "estes actituds", que ha deslligat d'ideologies o estrats socials, i ha subratllat el compromís del govern amb les víctimes que facen el pas de denunciar. "Que es depuren responsabilitats i s'arribe fins al final", ha demanat el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres.

En una entrevista a la SER, la secretària general de Podem i diputada en el Congrés, Ione Belarra, ha instat els partits on va recalar Errejón després d'abandonar la formació morada, Més Madrid i Sumar a donar explicacions sobre les denúncies de presumpta violència masclista, alhora que ha deixat palesa la solidaritat amb les possibles víctimes.

Mazón, "atònit" i crític amb "la superioritat moral" de l'esquerra

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, s'ha mostrat crític amb "la superioritat moral" de representants polítics i ha bromejat amb "el patriarcat neoliberal que sembla ser el culpable de tot". "M'aniré preparant perquè, d'ací a poc, per això d'Errejón, m'acaben demanant responsabilitats a mi", ha dit. A preguntes dels mitjans de comunicació a Alacant, el cap del Consell, ha reconegut que s'ha quedat "tan atònit com molta gent per la sorpresa" i ha incidit en la necessitat d'explicacions per part de Sumar: "Sembla que per a uns altres igual no hi havia tanta sorpresa. Sembla que alguns ho sabien des de feia temps. Això ens ho hauran d'anar contant, no?".

Baldoví es confessa "Sorprés, trist i decebut"

"Sorprés, trist i decebut", s'ha confessat el síndic de Compromís Joan Baldoví, que va tindre una estreta relació amb Errejón com a diputat i per la coalició de Compromís amb Més País. "Quan veus este tipus d'agressions masclistes a les notícies, tendeixes a pensar que estan lluny de tu, però no, poden ser els teus amics, familiars a qui estimes, persones de la teua confiança", ha subratllat el polític valencianista.

Des de la formació ha traslladat "el suport més sincer a les dones que han patit este tipus de situacions tan desagradables" i ha demanat que reben "la reparació que mereixen".

La Coordinadora feminista de València també ha manifestat la solidaritat amb les possibles víctimes i ha demanat que caiga "tot el pes de la llei" i que la justícia actue "amb celeritat i contundència".

El secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, ha subratllat que "el masclisme té unes arrels molt transversals" i ha recordat que "les persones amb responsabilitats públiques, hem de predicar amb l'exemple".

També et pot interessar

stats