Experts reivindiquen a les Corts la necessitat d'una llei de costes valenciana
Valoren positivament l'esborrany del Consell, però han proposat diverses revisions per a aconseguir una legislació autonòmica "més útil"
Diversos experts han reivindicat este dilluns la necessitat que la Comunitat Valenciana dispose d'una llei de costes autonòmica, si bé han proposat alguns canvis en l'esborrany elaborat pel Consell. Ho han fet durant la comissió de Medi Ambient, Aigua i Ordenació del Territori del parlament valencià, dins de la fase de participació ciutadana sobre el projecte de llei de la Generalitat de protecció i ordenació de la costa valenciana.
Andrés Boix, professor de Dret Administratiu de la Universitat de València, ha afirmat que li sembla "molt bé i molt adequat" que hi haja una llei de protecció i ordenació de la costa valenciana, ja que el fet que el domini marítim siga estatal no vol dir que no hi haja competències autonòmiques.
No obstant això, ha considerat que el text presentat "es pot millorar molt", per exemple amb un capítol cinqué "més exigent". També ha demanat concretar el principi de "no regressió" que se cita en l'article quatre. Sobre la revisió del Pativel, ha afirmat que no es pot fer en els tres mesos que marca la norma si va "més enllà de la mera adaptació".
Per la seua part, la geògrafa Ana Belén Ruescas ha dit que el projecte de llei té "moltes bones paraules" però, si no es determina adequadament, pot contindre moltes "amenaces", com ampliacions de concessions per a activitats econòmiques privades en el litoral, o la legalització d'ocupacions, consolidant registres irregulars de propietat.
Sobre la possibilitat de construir a 100 o 200 metres de la mar en zones on ara està prohibit i sobre possibles restriccions del dret ciutadà de gaudir la costa com un bé públic, ha demanat que no es destruïsca un patrimoni com és la costa.
L'expert en urbanisme Juan Enrique Serrano ha considerat que en el Pativel no cal apostar per una "mera adaptació", sinó per una revisió. El Consell inclou en el text quatre instruments d'ordenació que no són necessaris, atés que ja existeixen en la planificació urbanística amb altres noms.
Immaculada Regirada, professora de Dret Administratiu de la UV, ha afirmat que una llei de costes valenciana és "absolutament necessària i convenient", perquè era una "deficiència claríssima" en l'ordenament jurídic valencià que no existira una llei amb eixe rang que protegira el litoral, atés que un pla és "insuficient".
Manuel López Martínez, advocat i representant d'associacions afectades, ha asseverat que esta llei és constitucional "sens dubte" i cal preguntar-se "per què no s'ha fet abans", ja que la identitat i la singularitat del litoral valencià "bé que ho mereix", en lloc de mirar "impàvids la deterioració del litoral".
Inmaculada Yáñez Climent, de l'Associació veïnal Mare de Déu del Carme de Nules (Plana Baixa), ha reivindicat els nuclis urbans d'especial valor etnològic, cases centenàries que han passat de generació en generació, moltes vegades fent de "dic de contenció" en els temporals marítims davant de la "falta d'inversions públiques".
Antonio Prieto Cerdán, expert en ordenació del territori, ha afirmat que la regressió continuarà avançant i la línia de costa es continuarà movent, per moltes obres que es facen. Per això ha demanat una legislació autonòmica "més útil, més executiva" i que preveja millor una "planificació correcta" de l'ordenació del territori.