Els experts xifren el fons d'anivellament de la Comunitat Valenciana en 7.128 milions fins al 2027
D'acord amb el pla, el 2024 el fons hauria d'estar dotat de 3.237 milions d'euros, dels quals una tercera part (1.183 milions) correspondrien a la Comunitat Valenciana
Les veus expertes que assessoren la Generalitat i les Corts en matèria de finançament autonòmic han xifrat en 7.128 milions d'euros el fons d'anivellament que hauria de rebre la Comunitat Valenciana durant aquesta legislatura, fins a 2027, per a convergir amb la mitjana de les comunitats autònomes.
Així ho recull l'informe presentat aquest dimecres a la comissió mixta Consell-Corts per a la reforma del sistema de finançament autonòmic i la valoració del deute històric.
En la reunió, presidida per la portaveu del Consell i consellera d'Hisenda, Ruth Merino, han participat el director d'Investigació de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE), Francisco Pérez, i representants dels quatre grups parlamentaris.
D'acord amb aquesta proposta, el 2024 el fons hauria d'estar dotat de 3.237 milions d'euros, dels quals una tercera part (1.183 milions) correspondrien a la Comunitat Valenciana.
En concret, segons els càlculs dels experts, la Comunitat Valenciana hauria de rebre una mitjana de 1.782 milions d'euros d'aquest fons d'anivellament cada any de la legislatura: 1.183 milions el 2024, 1.746 milions el 2025, 2.002 el 2026 i 2.196 el 2027.
En un principi, al fons d'anivellament s'acollirien les quatre comunitats infrafinançades (la Comunitat Valenciana, Andalusia, Múrcia i Castella-la Manxa), encara que si no s'aborda la reforma del sistema de finançament, s'hi haurien de sumar altres autonomies i augmentaria el cost total a abonar per part de l'Estat.
El president de la comissió d'experts sobre finançament autonòmic nomenat per les Corts, Francisco Pérez, ha indicat que el 78% del deute valencià (43.000 milions) es deu a l'infrafinançament.
Les posicions dels grups parlamentaris
Entre els grups parlamentaris, el PP ha defensat que hi ha temps per a plantejar aquest fons abans de l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) de 2024, mentre que Vox ha rebutjat qualsevol pegat que no vaja acompanyat de la reforma del finançament.
El PSPV ha demanat valentia al Consell i ha promés defensar els interessos valencians, mentre que Compromís ha exigit portar aquest debat al Congrés perquè es posicionen populars i socialistes.