Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Extreballadores de Laterne, sobre la campanya del PP de València el 2007: "Ordenaven canviar conceptes en factures"

L'exregidora socialista Ana Botella denuncia "opacitat" a l'hora d'obtindre informació sobre quantitats abonades a entitats municipals

El cas Imelsa, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Una extreballadora de Laterne, l'empresa organitzadora de la campanya electoral del Partit Popular a la ciutat de València el 2007, ha afirmat que un dels seus superiors li va dir que canviara el concepte d'algunes factures: "Eren factures de client, no tenien res a veure amb proveïdors. Ens van dir: 'preneu factures i poseu-hi un altre concepte'".

Així ho ha manifestat durant la celebració del juí que continua en marxa en la secció segona de l'Audiència Provincial de València per la peça A del cas Imelsa, relativa a un presumpte finançament irregular del PP de València en les eleccions de 2007 i 2011 a través de donacions i pagaments d'empreses. La justícia investiga qui fora vicealcalde de la ciutat de València, Alfonso Grau (en el seu moment, mà dreta de l'exalcaldessa i exsenadora, Rita Barberá); l'exsecretària del PP a l'Ajuntament, Mari Carmen García Fuster; l'exdirector de la Fundació Turisme València, José Salines; i l'exedil i exresponsable del Centre d'Estratègies i Desenvolupament (CEYD), Juan Eduardo Santón.

Durant el seu testimoni, l'extreballadora ha assegurat no recordar quines factures eren ni per a quins clients, però sí que era el seu cap qui donava l'orde i ha reconegut que podien coincidir en el temps amb la campanya del PP, "perquè eren les de 2008".

Per part seua, una altra extreballadora de Laterne encarregada de la comptabilitat ha assegurat que rebien instruccions sobre a quines empreses havien de pagar i a quines no. "Van distribuir ordes de pagament, però no sé si arbitràriament o seguint un patró", ha manifestat. També ha contat que el propietari de Laterne ja mort, Vicente Sáez, aportava diners en efectiu a l'empresa "que li entregava son pare". Després d'exhibir-li un document en el qual s'indica que el cost de la campanya electoral del PP de 2007 va ser de 2.583.000 euros, enfront dels 150.000 euros declarats, la dona ha afirmat que, "si el cost és ací, és perquè potser em van donar les dades. Imagine que les dades seran certes", ha afirmat.

El fiscal li ha al·ludit a la quantitat de 400.000 euros ingressats en efectiu en Laterne en onze dies, l'abril de 2008. "La quantitat de diners no és normal, ni en Laterne ni en cap lloc. No es cobren aquestes quantitats en efectiu", ha afirmat. També li ha preguntat per altres 319.000 euros ingressats en efectiu i l'exempleada ha insistit: "No és el normal en cap empresa, ni tan sols rebre pagaments en efectiu".

Per part seua, un tercer testimoni, executiu de comptes en Laterne, ha indicat que no hi havia un pressupost global de la campanya de 2007, sinó que s'anaven pressupostant actuacions i aprovant. "Crec que estava per damunt dels dos milions d'euros. No recorde si era el pressupost de despesa o el total que es cobraria al client. La diferència és el benefici industrial, que és un percentatge d'un 10-15%", ha dit. Interpel·lat per una despesa de 230.000 euros per a un míting al Palau de la Música, ha indicat que "va ser un gran acte" i que "va poder costar això".

"Importants quantitats de diners"

En la sessió d'aquest dijous també ha declarat com a testimoni Ana Botella, regidora socialista a l'Ajuntament entre els anys 2007 i 2010, exdelegada del govern a la Comunitat Valenciana i exdiputada al Congrés. Botella ha manifestat que el seu partit va començar a demanar documentació i informació sobre les "importants quantitats de diners" que es pagaven a diferents entitats, associacions i societats municipals.

Ha assegurat que van tindre "obstacles de tota mena" i que des de l'Ajuntament "no contestaven les peticions d'informació". L'exregidora ha afirmat que "hi havia una obstrucció, falsejament de la informació, burla i impunitat. "Sempre ens trobem amb una paret", ha lamentat i ha afirmat que "les quantitats es donaven sense aval". A més, ha contat que, com a consellera del Palau de Congressos de València, tampoc tenia accés als comptes.

D'altra banda, aquest dijous també ha declarat com a testimoni el que fora soci i gerent de Trasgos, empresa a la qual se li va adjudicar la campanya electoral del PP de València el 2011. "Em van citar al despatx de Grau, hi vaig acudir, no el coneixia de res i em va demanar un pressupost. En presentem un rebentat, per uns 170.000 euros, i ho vam fer", ha dit. Durant la campanya, en alguna ocasió es van reunir amb Barberá i Grau, i unes altres vegades amb García Fuster, segons ha declarat.

La peça A

La Fiscalia Anticorrupció i Compromís com a acusació popular sol·liciten per a Grau nou anys de presó per un delicte de malversació i un altre de suborn, cinc anys per a Salines i Santón per malversació i un any per a García Fuster per suborn.

Inicialment, en aquesta peça hi havia 49 persones acusades, contra les quals es va arribar a dictar orde de processament. Entre elles es trobaven el mateix PP, amb regidors i assessors del grup municipal popular a l'Ajuntament de la capital en l'època de Barberà, investigats per un delicte de blanqueig en les eleccions municipals de 2015. No obstant això, el procediment es va arxivar i només han quedat quatre acusats.

València Successos

També et pot interessar