Fanzara retira la polèmica ordenança i proposa un text nou que regule el MIAU

L'entitat ha celebrat la retirada del text i el PSPV ha demanat que el festival es mantinga "com fins ara, pel bé de Fanzara"

Moment del debat per retirar l'ordenança municipal
Moment en què es debat la retirada de l'ordenança / À Punt NTC

L'Ajuntament de Fanzara (Alt Millars) ha acordat per unanimitat retirar la polèmica ordenança que regula la celebració del festival MIAU, que es va fer per última vegada el 7 de juliol del 2023. L'entitat darrere del MIAU, que enguany s'ha negat a organitzar-ne una nova edició, havia amenaçat de restituir les parets del poble si no retiraven la normativa.

La polèmica es va iniciar arran d’un mural de l’edició d’enguany de l’artista Elías Taño. En l’obra, encara visible, es pot llegir la frase “L’única pàtria digna este país encara roman en cunetes”. L'alcalde del Partit Popular, Marc Diago, ha explicat que l'obra de Taño va generar mal ambient al poble i van proposar, entre altres opcions, que canviaren la frase, "però l'organització s'hi va oposar". Tenint en compte la situació i "pel bé de la convivència municipal", van redactar l'ordenança en qüestió, "per tal que no es repetiren situacions similars". De fet, Diago ha recordat que el text que l'oposició vol retirar ara es va aprovar amb quatre vots a favor del PP i dos abstencions del partit socialista.

L'alcalde ha acusat l'organització de declarar, durant una entrevista en la ràdio d'À Punt al gener, "que faltava caràcter polític al festival". Per a Diago, "l'organització sabia des d'un primer moment el que s'anava a pintar, tot i que van negar que tinguera caràcter polític". En reunions posteriors, l'Ajuntament i l'associació van acordar retirar el requisit dels esbossos i la prohibició de pintures amb caràcter polític, però en el conveni continuava la prohibició d'obres que pogueren afectar la sensibilitat de qualsevol col·lectiu.

"L'ordenança no ha estat activa en cap moment i el pressupost d'enguany contempla la subvenció de 6.000 euros per al festival. Quan una part cedeix en molts aspectes i l'altra es manté en la mateixa línia, és molt complicat arribar a un enteniment", declara l'alcalde. Diago ha afirmat que el PP local no és censurador i ha trencat el conveni, mostrant un de nou que elimina la frase. "Només volem que el poble vaja de meravella", ha afirmat, però avança que no ajudaran econòmicament l'entitat "fins que no vegen un canvi de voluntat", ja que saben que tenen vies de finançament alternatives.

Pel que fa al nou conveni regulador, es podrà consultar a partir de dilluns.

El moment del debat, amb els grups municipals i gent del poble
El moment del debat, amb els grups municipals i gent del poble / À Punt NTC

El PSPV recorda que han demanat convocar este ple per a sol·licitar la retirada de l'ordenança. La formació socialista ha tornat a demanar al govern municipal que redacten un conveni""que mantinga el festival lliure d’ingerències polítiques, que assegure l'aspecte creatiu dels artistes i que siga un revulsiu cultural i turístic, un motor econòmic de la zona".

"Hui estem ací perquè l'ordenança no s'ha tramitat bé ni respon a la Constitució. No necessiten això, sinó que el festival es mantinga com fins ara, pel bé de Fanzara", ha defés l'oposició.

L'organització del festival celebra la retirada del text

Paco Ibáñez, membre de l'associació MIAU, està content per la retirada i ha assegurat que el temps els ha donat la raó. Ha assegurat que "El projecte social sense ànim de lucre que és este festival està pensat per a fomentar la convivència" i ha convidat a treballar amb un objectiu comú, sense censures.

També et pot interessar

stats