Feijóo accepta la reunió amb Sánchez per a divendres 22

El líder del PP planteja al president del govern abordar la llei d'amnistia i les negociacions amb Junts i ERC a l'estranger i Sánchez li respon que està disposat a dialogar “quan vulga, com vulga i sobre el que vulga”

Sánchez i Feijóo se saluden, en el debat d’investidura de novembre, on Sánchez va ser escollit com a president
Sánchez i Feijóo se saluden, en el debat d’investidura de novembre, on Sánchez va ser escollit com a president / Eduardo Parra (Europa Press)

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, finalment ha accedit i s'asseurà a parlar amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. D'entre les dates proposades per l'equip del president del govern, el cap de l'oposició ha escollit el 22 de desembre per a celebrar la reunió, segons confirmen fonts del PP. Pedro Sánchez, en conéixer la decisió del PP, ha assenyalat que tots dos han de dialogar en una reunió “quan vulga, com vulga i sobre el que vulga”.

Sánchez havia suggerit a Núñez Feijóo reunir-se abans de Cap d'Any per a abordar assumptes com el finançament autonòmic, la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i eliminar el terme "disminuït" de la Constitució. Ara, una vegada acceptat l'encontre per part del líder dels populars, l’hora i lloc de l’encontre es fixarà en funció de l’agenda de Sánchez, com apunten fonts populars.

Els populars han exposat que, davant la proposta llançada per Sánchez per a aquesta trobada, el PP va demanar saber l’orde del dia. “En el primer encontre entre els dos, no se li va facilitar, però sí que va aparéixer en la portada d’un mitjà de comunicació. En aquesta ocasió, el PP no estava disposat a facilitar una descortesia semblant”.

Davant la falta de propostes, segons asseguren fonts populars, Feijóo ha proposat a Sánchez abordar la llei d’amnistia, el “deteriorament del Consell d’Estat i la Fiscalia”, així com les negociacions de Ginebra “entre el govern i Junts i ERC”.

El “posicionament respecte a la prevaricació judicial que denuncien PSOE, Junts i ERC i la defensa del poder judicial enfront de l’assetjament per part dels socis de govern”, a més de “la defensa del principi de solidaritat” i el repartiment dels fons del govern espanyol. En aquest últim punt, l’equip de Feijóo fa una referència concreta: “la condonació del deute i la cessió del cent per cent dels tributs a determinats territoris”.

Així mateix, el líder de l’oposició també demanarà a Sánchez els detalls de “les pujades d’impostos pactades amb Sumar” i, també en clau econòmica, “els plans d’ajuda per als efectes de la inflació”. Derivat d’una proposta de la coalició sòcia de govern del PSOE, Feijóo vol parlar de “la llei que pretén despenalitzar l’enaltiment del terrorisme i l’atac als símbols nacionals”.

Eliminació del terme "disminuït" amb condicionants

El controvertit article 49 de la Constitució, que regula les polítiques d’integració de les persones amb discapacitat, però amb una denominació ja superada, com és “disminuïts”, també estarà sobre la taula. Ara bé, Feijóo condiciona la modificació a “incloure garanties per escrit que els socis del govern no demanaran un referèndum constitucional amb noves modificacions”.

Feijóo també vol abordar “la despolitització dels mitjans de comunicació públics”, entre els quals cita RTVE i EFE, o la moció de censura que han promogut els socialistes de Pamplona, amb el suport de Bildu, per a fer fora l’alcaldessa d’UPN. 

Diàleg quan vulga, com vulga, sobre el que vulga i quan vulga, però diàleg i no enrabiades Pedro Sánchez - President del govern

En la compareixença del ple del Congrés per a donar compte sobre els últims consells europeus, Sánchez ha incidit a indicar que en aquesta legislatura "Espanya necessita acords", sobretot en temes rellevants com la renovació del CGPJ, en la reforma de l'article 49 de la Constitució per a eliminar el terme disminuït i sobre un nou model de finançament. "No podem mantindre congelat el diàleg", ha afegit Sánchez.

"Diàleg quan vulga, com vulga, sobre el que vulga i quan vulga, però diàleg i no enrabiades", li ha reiterat Sánchez a Feijóo en conéixer l'orde del dia de la reunió que li proposava. El cap del govern ha apostat perquè hi haja "enteniment" però "no insult". Així mateix, Pedro Sánchez ha valorat positivament que el líder de l’oposició finalment haja accedit a la reunió, malgrat “la seua obstinació” a “deixar-lo plantat”.

"Ho celebre, no crec que ningú poguera entendre que, per primera vegada en la història, el cap de l'oposició fora el que es negara a dialogar amb el president del govern", ha assenyalat. Així mateix, li ha traslladat "la voluntat del govern de per a arribar a acords d'Estat pel bé del país".

També et pot interessar

stats