Feijóo carrega contra Sánchez pel cas Koldo i el dona per amortitzat: "Senyor U, vaja-se'n ja"

El president replica que queden "mil dies de legislatura" i aconsella el líder de l'oposició: "Tapen-se un poc, que de la A d'Ayuso a la Z de Zaplana tenen un cas de corrupció per a cada lletra de l'abecedari"

Sánchez arriba este dimecres al Congrés
Sánchez arriba este dimecres al Congrés / Chema Moya (EFE)

La corrupció ha sobrevolat la sessió de control al govern espanyol este dimecres en el Congrés, amb un cara a cara agre entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo. Els dos s'han llançat retrets mutus a propòsit de les últimes novetats sobre el cas Koldo, pel qual el president espanyol ha demanat disculpes; i la sentència que ha condemnat l'excap del Consell del PP Eduardo Zaplana a deu ants de presó per arreglar les adjudicacions de les ITV.

Ha obert foc el líder del PP, que ha insistit a culpar Sánchez de "saber-ho tot i tapar-ho" en relació amb les investigacions judicials que afecten l'esposa i el germà, així com la causa centrada en l'exassessor de l'exministre José Luis Ábalos, Koldo García."Sabia això de Delcy [Rodríguez] i va mentir, sabia això d'Ábalos i el va aforar, sabia això de la seua dona i la va encobrir, sabia això del rescat multimilionari de la companyia aèria i hi va participar" ha recitat Feijóo, que considera Sánchez el centre de la presumpta trama corrupta que ha esguitat el Ministeri de Transports quan era dirigit pel socialista valencià.

El cap de l'oposició ha passat al president espanyol el compte de les investigacions judicials obertes: "Té vosté quatre causes judicials, quinze delictes investigats, onze ministeris implicats, la tercera autoritat de l'Estat, el seu partit, el seu govern, la seua família i vosté al punt de tot". Per això, li ha augurat que "l'agonia legislativa li semblarà una broma al costat de l'agonia judicial" i li ha recordat que les institucions de l'Estat "no poden estar al servei de la seua defensa judicial".

En la intervenció, el popular ha intentat retratar Sánchez com el senyor U del suposat entramat: "Tots els camins condueixen a vosté, els suborns, les parades tècniques de Delcy, els lingots d'or, les bosses de Ferraz, tot". Segons ha dit, la sentència política del socialista és que "van vindre a combatre la corrupció i el que han fet ha sigut exercitar-la", per això la seua "dimissió és de llibre" perquè si fa deu anys repartia carnets de decència ara "reparteix amnisties, contingents, excarceracions i suborns".I ha acabat amb un: "Vaja-se'n ja".

En la rèplica, el cap de l'executiu central ha comminat el mandatari popular a "tapar-se un poc" perquè —ha subratllat— "de la A d'Ayuso a la Z de Zaplana tenen un cas de corrupció per a cada lletra de l'abecedari". I ha insistit que el PSOE "actua amb contundència" contra els casos de corrupció dins del partit, "col·labora amb la justícia" i "governa per a llegar un país millor". "No tots els partits som iguals ni tots som iguals, en el PSOE qui la fa la paga i en el seu quan es denuncia un cas de corrupció es tapa", ha etzibat a Feijóo. Així mateix, Sánchez ha qüestionat la cúpula del PP per actuar com si "quedaren deu dies de legislatura" quan, en canvi, "en queden mil": "Li estan dient que el seu temps s'acaba? Si no, no s'entén", li ha dit.

En una resposta posterior del debat, esta vegada a una pregunta formulada per la líder de Podem, Ione Belarra, Sánchez ha reconegut que el de Koldo és un "cas de corrupció" que lamenta i pel qual ha demanat "disculpes a la ciutadania". Ha remarcat, però, que a diferència del que fan altres partits com el PP, els socialistes actuaren "des de l'inici" per a atallar l'assumpte. Així, el president espanyol ha contrastat la postura adoptada pel PSOE, que va expulsar temporalment de militància i va demanar l'escó a l'exministre, amb la que tenen —ha assegurat— PP i Vox, als quals s'ha referit com un "bipartit" en matèria de corrupció. "Ells la tapen i alcen a la presidència aquells que la tapen", ha assenyalat en al·lusió al PP.

Abans, Belarra li havia retret el fet que l'executiu de coalició PSOE-Sumar estiguen implementant mesures que ha considerat de "dretes" en habitatge o en política exterior. També l'ha acusat de no aplicar l'embargament d'armes amb Israel. "M'indigna profundament que mentre algunes estàvem intentant posar la congelació dels preus del lloguer en l'escut social, hi havia gent del seu govern ficant la mà en la caixa", ha declarat en al·lusió als inicis del cas Koldo, durant la pandèmia, quan Unides Podem governava al costat dels socialistes. La líder del partit morat ha apuntat que l'actual govern està duent a terme "la mateixa política que podia fer el PP", però Sánchez li ha demanat que no s'equivoque d'"equip". "Ací està l'esquerra, facen costat també a l'esquerra", li ha demanat el socialista.

També et pot interessar

stats