Feijóo demana a Sánchez que "isca del búnquer" i done explicacions pel cas Koldo

Els retrets públics s’intensifiquen mentre Diana Morant intenta contindre l’abalisme en el PSPV

El cas Koldo en clau valenciana: l’abalisme i l’esperit de Xirivella / À Punt NTC

Els retrets públics entre el PP i el PSOE, que s’acusen mútuament de corrupció, s’intensifiquen a mesura que es desgranen els detalls després de l’alçament de part del sumari del cas Koldo. En les últimes hores, els populars han exigit la dimissió de la presidenta del Congrés i expresidenta balear, Francina Armengol, perquè entenen que el govern que presidia durant la pandèmia va ser coneixedor i col·laborador actiu de la presumpta estafa per la venda de mascaretes

Aquest dissabte el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha aprofitat l’acte de presentació del candidat popular a lehendakari, Javier de Andrés, per a acusar el PSOE de conéixer el cas “des de fa temps” i d’“encobrir-ho”. “En lloc de donar explicacions i col·laborar amb la justícia, han optat per la reacció més temerària i desbaratada i tracten de tapar una trama que està absolutament desbocada”, ha puntualitzat. En aquesta línia, Feijóo ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que "abandone la fugida cap avant" i que isca del "búnquer" per a donar explicacions d'allò ocorregut "en el seu govern, en el seu partit i a sa casa".

Els socialistes, per la seua banda, defenen que Armengol ja va reclamar aquests diners i que és ara el PP qui ha paralitzat la reclamació. Des de Roma, en el marc del congrés del Partit Socialista Europeu, el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha afirmat que "va ser el govern del PP, ara veiem que sembla que amb la participació del senyor Tellado i un tal Alberto” qui va “paralitzar eixa reclamació” i ha exigit que el PP també done “explicacions” sobre aquest assumpte. 

Segons consta en el sumari del cas, el govern balear que presidia Armengol va certificar l'agost de 2020 que l'empresa del cas Koldo va dur a terme "de manera satisfactòria" el subministrament de màscares contractat en pandèmia per 3,7 milions d'euros, encara que tres anys més tard va acabar reclamant diners per haver rebut material de menor qualitat del contractat.

Aquest dissabte, a més, el cas Koldo esguita Cristian i Rubén Corvillo, dos germans vinculats amb el PSOE de Còrdova i Villalobos (Zamora), a qui els investigadors relacionen amb els capitostos de la trama, ja que podrien compartir interessos societaris amb Aldama i els seus socis. Un acte del jutge de l'Audiència Nacional assenyala sobre ells que "pràcticament tots ells haurien coincidit amb Koldo".

El cas Koldo en clau valenciana: l’abalisme i l’esperit de Xirivella

A casa nostra, PP i Vox insisteixen que aquest cas esguita de ple el PSPV. Aquest divendres, però, la ministra de Ciència i secretària general del PSPV, Diana Morant, marcava distàncies amb José Luis Ábalos, número dos de la llista que Morant va encapçalar en les generals del 23J, assegurant que no té una "relació estreta" amb l'exministre i que a penes ha parlat "cinc o sis vegades" amb Koldo des que va entrar en política, fa ara tretze anys.

Amb la vista posada en el congrés del PSPV de finals de març, dirigents reconeguts del socialisme valencià han tancat files aquests dies al voltant de l'exministre, que va jugar un paper cabdal en l'ascens de Pedro Sánchez en el PSOE.

El 26 de novembre del 2016, més de mil persones s'aplegaven a la plaça de la Concòrdia de Xirivella des d’on Ábalos, aleshores diputat, va forjar un contrapoder que ara queda orfe. L'abalisme, representat per figures com la diputada Mercedes Caballero, es va imposar a la gestora que dirigia el partit en un moment en què Sánchez aspirava a recuperar la secretaria general. 

Però la nova direcció del partit es referma en el fet que Ábalos ja no hi té cabuda i els impulsors de l'anomenat esperit de Xirivella veuen ara com el PSPV deixa caure qui va arribar a controlar-lo. 

“En mi tindran una líder amb tolerància zero a la corrupció”, afirmava taxativament Morant aquest divendres. La líder del PSPV tenia previst assistir hui a un acte amb l'alcalde d'Almussafes, Toni González, un referent conegut de l'abalisme, però a última hora de dimecres va decidir cancel·lar la cita.

També et pot interessar

stats