Feijóo: "Espanya ha perdut, els independentistes estan guanyant i el PSOE ha desaparegut"

El líder del PP ha acusat Sánchez d'actuar per "conveniència personal, no per convivència col·lectiva"

El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo en roda de premsa
El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, en roda de premsa / Rodrigo Jiménez (Efe)
09 de novembre 2023 - 15:52

El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha afirmat aquest dijous després del pacte signat entre el PSOE i Junts per a la investidura de Pedro Sánchez que "Espanya ha perdut, els independentistes estan guanyant i el PSOE ha desaparegut".

En una declaració institucional "urgent i solemne" a la seu del PP, Feijóo ha acusat Sánchez d'actuar per "conveniència personal, no per convivència col·lectiva" i de "cedir en un xantatge" després d'un acord que, en la seua opinió, "converteix en legals els fets delictius", en al·lusió a l'amnistia.

Feijóo ha subratllat que aquest pacte requereix una reacció institucional, legal, política i social que ha d'anar més enllà dels marges dels partits polítics. "Estem davant d'un desafiament a la democràcia espanyola que requereix la reacció dels demòcrates espanyols, sense distinció d'ideologia", ha proclamat el líder popular, que ha denunciat que Sánchez haja decidit "mamprendre aquest procés de capitulació a esquena dels espanyols".

Després d'assegurar que Sánchez s'ha rendit a les exigències de l'independentisme, Feijóo ha garantit que el PP ni es rendirà ni fallarà a la ciutadania. "Sánchez està cedint completament al xantatge de l'independentisme, una entrega completa i sense matisos que pagarem tots els espanyols amb els nostres impostos, els nostres drets i la nostra dignitat", ha avisat.

Abascal: "Aquest govern ha passat de ser il·legítim a ser il·legal"

El líder de Vox, Santiago Abascal, també ha eixit en roda de premsa a valorar el pacte. "Aquest govern ha passat de ser il·legítim a ser il·legal", ha remarcat.

Abascal diu que l'acord entre Junts i el PSOE "ha posat en marxa el colp contra la nació, contra la democràcia i contra la llei": "Comença un període negre en la història d'Espanya", ha emfatitzat. 

"És el moment que els espanyols aparten les diferències per a defensar el que ens uneix: la convivència i la nació. És el moment del poble unit. Apel·lem a la mobilització institucional al carrer", ha defensat al llarg de la intervenció.

Durant la intervenció en roda de premsa des de la seu nacional, Abascal ha marcat l'inici d'"una resistència civil que serà llarga, pacífica i ferma" i que "només té un fi: o el dictador, al banc [dels acusats], o els que ens oposem a aquest colp, a la presó". En aquest context, ha posat l'accent que la seua formació és "conscient" de les "conseqüències" d'enfrontar-se al president del Govern en funcions, al qual titla d'"autòcrata".

Jutges i fiscals avisen que "la democràcia podria fer fallida"

Associacions de jutges i fiscals han expressat la seua "profunda preocupació" per l'acord en considerar que "hi ha un risc evident de fracàs de la democràcia". Les quatre associacions judicials —l'Associació Professional de la Magistratura (APM), l'Associació Judicial Francisco de Vitoria (AJFV), Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JJpD) i Fòrum Judicial Independent (FJI)— han signat un comunicat conjunt en què destaquen "les referències al lawfare o guerra judicial i les seues conseqüències" per a expressar el seu rebuig.

Expliquen que "el text conté referències explícites al desenvolupament de comissions d'investigació en seu parlamentària per a determinar si hi ha guerra judicial o no. Si n'hi haugera, les conseqüències podrien donar lloc a accions de responsabilitat o a modificacions legislatives. Això podria suposar, en la pràctica, sotmetre a revisió parlamentària els procediments i decisions judicials, la qual cosa implica una intromissió evident en la independència judicial i una fallida de la separació de poders", indiquen. Davant d'això, responen que "els jutges han d'estar sotmesos únicament a l'imperi de la llei, ja que així ho estableix expressament l'article 117.1 de la Constitució".

També et pot interessar

stats