Directes
Ara en la televisió
XINO XANO

Feijóo exigeix que l'opositor Edmundo González siga reconegut com a president de Veneçuela: "Ha d'iniciar-se una transició"

El líder del PP dona credibilitat a les actes electorals difoses per l'oposició, que donen una victòria a la Plataforma Unitària Democràtica amb quasi del 80% dels vots enfront de Maduro, i assegura que "són aclaparadores"

Feijóo, durant una trobada informativa amb els mitjans de comunicació al juliol / Jesús Hellín (Europa Press)

El president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha exigit este dilluns que el candidat opositor Edmundo González siga reconegut com a nou president de Veneçuela i ha cridat a començar un "procés de transició" al país caribeny.

Per a Feijóo, les actes electorals difoses per l'oposició, que donen una victòria a la Plataforma Unitària Democràtica (PUD) amb quasi del 80% dels vots enfront de l'oficialista Nicolás Maduro, "són aclaparadores". "Edmundo González és el president electe i legítim de Veneçuela i així ha de ser reconegut", ha reivindicat en un missatge que ha penjat en la xarxa social X. En la mateixa publicació, el líder popular reclama al govern veneçolà que "ha d'iniciar-se un procés de transició, democràtic i pacífic" per a complir "el desig majoritari dels veneçolans expressat el 28 de juliol", quan se celebraren eleccions presidencials.

El PP va registrar la setmana passada al Congrés una proposició no de llei en la qual demanen a l'executiu de coalició, integrat pel PSOE i Sumar, que reconega la victòria d'Edmundo González en les eleccions presidencials veneçolanes. També els exigeixen censurar l'expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero per "blanquejar", a parer d'ells, la "dictadura" de Maduro. El portaveu parlamentari, Miguel Tellado, també va lamentar el "silenci" del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sobre el que considera que és un "frau" en els comicis veneçolans i li va exigir una compareixença al costat del ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares.

La crisi oberta a Veneçuela arran de les eleccions presidencials compleix la primera setmana sense que el règim oficialista haja publicat encara les actes de votació oficials que acrediten la victòria de Nicolás Maduro, tal com va proclamar el Consell Nacional Electoral (CNE). Les acusacions de frau des de l'oposició, que no vol reconéixer els resultats difosos pel chavisme, ressonen cada vegada amb més força, acompanyades també pels dubtes i reticències que ha mostrat bona part de la comunitat internacional. Tot això, enmig d'una onada de protestes ciutadanes que han despertat la faceta més repressora del govern veneçolà.