Feijóo, sobre el nou finançament català: “És una mutació constitucional i cal parar-ho”

El president del PP considera que la quota catalana trenca el principi de solidaritat territorial

Entrevista Feijóo
El president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, durant l'entrevista per a Europa Press / César Arxina / Europa Press
25 d'agost 2024 - 15:17

El president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, considera que els pactes del PSOE amb els partits independentistes, com el nou finançament singular pactat amb ERC, estan provocant una "mutació constitucional" que porta a la "derogació" de la carta magna i que, per tant, cal parar-ho perquè condueix a "la ruptura de 46 anys de convivència" a Espanya. Així ho ha afirmat este diumenge en una entrevista concedida a Europa Press, des de Santiago de Compostel·la.

"Tenim al davant un desafiament nacional”, ha asseverat alhora que demanava als demòcrates "unir-se" per a proclamar que "això no és possible".

El president dels populars ha recalcat també que considera inconstitucional el nou finançament català, el qual, a més, “trenca el principi de solidaritat territorial”, i ha insistit que els casos basc i navarrés estan recollits en la Constitució, mentre que en la resta d’autonomies “hi ha un sistema ordinari de finançament".

Tot i això, el líder popular ha admés que confia que les discrepàncies en el si del PSOE i de l’executiu espanyol impedisquen aprovar el que ha qualificat d'abús.

Pròxima reunió amb els “barons” territorials

En esta línia, ha assenyalat que el PP i els seus presidents autonòmics tractaran d’impedir “la desigualtat en sanitat, educació i els serveis públics a Espanya" i en este context ha emmarcat la reunió que el 6 de setembre mantindrà amb els seus "barons" territorials, després que Sánchez "s'haja negat a convocar la Conferència Presidents".

Feijóo ha assenyalat que en esta trobada parlaran "d’allò que és de tots, dels diners dels espanyols, no dels diners dels seus territoris".

"No farem cap front contra ningú. Volem que el que és de tots es repartisca entre tots”, ha assegurat.

Anima Vox a sumar-se als recursos d’inconstitucionalitat que presentarà el PP

El president del PP ha obert, a més, la porta del seu partit perquè altres formacions com ara Vox puguen sumar-se als recursos que el seu grup presentarà contra la llei d'amnistia al Congrés i als parlaments autonòmics. En esta legislatura, solament el grup popular pot presentar recursos d'inconstitucionalitat des del Congrés, atés que Vox va quedar sota el mínim de diputats que exigeix la llei, que són cinquanta parlamentaris.

Al setembre conclou el termini per a recórrer contra esta norma des que va entrar en vigor, i tant la direcció que dirigeix Feijóo com els seus governs autonòmics han confirmat que presentaran recursos en el Tribunal Constitucional.

També et pot interessar

stats