Francina Armengol o Cuca Gamarra presidiran el Congrés

Sánchez i Feijóo han reunit hui els diputats i senadors electes en el dia previ a la constitució de les Corts Generals

La socialista Francina Armengol i la popular Cuca Gamarra, en imatges d'arxiu / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
16 d'agost 2023 - 18:44 Actualitzat: 16 d'agost 2023 - 21:28

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha anunciat aquest dimecres que la candidata del seu partit a la presidència del Congrés serà la secretària general de la formació i fins ara portaveu parlamentària, Cuca Gamarra. La popular haurà de competir pel lloc amb l'aspirant socialista, l'expresidenta de les Balears Francina Armengol

Feijoó ha revelat els candidats a les Corts Generals durant la primera intervenció davant dels diputats i senadors del PP elegits el 23 de juliol, als quals ha reunit al Congrés la vespra de la constitució de la cambra, que dijous votarà els membres de la mesa per a la quinzena legislatura.

Pel que fa al Senat, amb una majoria absoluta del Partit Popular, Feijóo ha anunciat Pedro Rollán com a candidat a la presidència de la cambra alta, on aposten també com a candidats a conformar la mesa la valenciana Eva Ortiz, Javier Maroto i Marimar Blanco. Pel que fa a la cambra baixa, proposen Marta González, José Antonio Bermúdez de Castro, Guillermo Mariscal i Carmen Navarro.  

Fins dijous no es confirmarà si la presidència de la cambra baixa queda en mans del PP o del PSOE, perquè la votació està molt ajustada. El bloc de la dreta podria arribar a 172 si Coalició Canària s'uneix a PP, Vox i UPN, mentre que l'esquerra suma 171 i depén del fet que Junts s'unisca a PSOE, Sumar, ERC, EH Bildu, PNB i BNG per a imposar-se amb 178. 

Sánchez alerta el PP de no “pressionar” el rei

Pel que fa al PSOE, també el líder de la formació i president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha reunit els diputats i senadors. Durant la seua compareixença ha anunciat que demanarà la confiança dels partits polítics per a conformar una “majoria progressista” i ha alertat al Partit Popular que no és moment de “pressionar” al rei ni tampoc de "càbales màgiques" per a intentar la investidura.

Sánchez també ha fet l'ullet als partits nacionalistes i ha anunciat que impulsarà l'ús de les llengües cooficials en les institucions comunitàries durant la presidència espanyola de la Unió Europea. "Hem de fer més, es pot fer més i farem més", ha assegurat. 

Davant dels grups parlamentaris, el secretari general del PSOE ha assegurat que les eleccions generals han deixat un "fet incontestable", i és que la proposta "destructiva" amb la sola idea de "derogar" i el propòsit de retrocedir han fracassat.

Sánchez ha assegurat que tant el PP com Vox van plantejar un "plebiscit" en contra seua en les eleccions del 23 de juliol, "el van tindre" i "van perdre". A més, ha assegurat que els populars estan en "estat de xoc" perquè al seu parer no assumeixen la realitat política i territorial d'Espanya i han sigut víctimes de la seua "propaganda". En aquest sentit, ha assenyalat que el PP ha dinamitat tots els ponts amb la resta de forces, i això li impedeix formar majories al marge de Vox.

ERC avisa que no hi ha acord i demana no donar per fets els seus vots

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha anunciat que encara no hi ha un acord amb el PSOE per a constituir la mesa del Congrés i ha advertit que seria "una temeritat" donar per fets els seus vots.

La cúpula d'ERC ha tingut aquest dimecres una reunió per a tractar l'estat de les negociacions, i encara no hi ha acord amb els socialistes. El partit es mostra obert "a continuar negociant els objectius polítics" que han explicitat "en públic i en privat", segons fonts republicanes.

També et pot interessar

stats