Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Feijóo demana a Sánchez que facilite la investidura per a un govern de dos anys

El PSOE rebutja els sis pactes d'estat que proposa el PP i reclama que desbloquegen la renovació del CGPJ abans que acabe 2023

El president del govern en funcions, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, aquest dimecres al Congrés / Efe

El president del Partit Popular i candidat a la investidura, Alberto Núñez Feijóo, ha reclamat al president del govern en funcions i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que li preste vots dels socialistes per tal de tirar avant la votació i poder governar durant una legislatura de dos anys. Li ha traslladat la petició aquest dimecres en una reunió que ambdós han mantingut al Congrés i que s'ha allargat menys d'una hora. Feijóo, que ha comparegut després davant dels mitjans de comunicació per a donar compte dels resultats, ha lamentat que s'ha trobat amb el "no" de Sánchez perquè prefereix "acords amb l'independentisme".

El líder del PSOE, per la seua banda, ha rebutjat immediatament la petició. En canvi, ha tornat a proposar-li un acord per a renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) abans que acabe l'any, "independentment de qui siga finalment president del govern", segons fonts de Ferraz. Els relleus en l'òrgan de govern dels jutges espanyols està bloquejat per la dreta des de fa quasi cinc anys. Ara, el secretari general dels socialistes ha oferit que siga quina siga la persona elegida com a president del govern en el Congrés, PP i PSOE es comprometen formalment al fet que, abans del 31 de desembre d'enguany, es procedisca a la renovació del CGPJ.

La trobada és la primera en el marc de les converses que el líder popular pretén establir amb la resta de formacions parlamentàries —tret de Bildu— per a buscar un acord d'investidura i els quatre suports que li falten per a superar-la amb èxit. Feijóo, que en tot moment s'ha reivindicat com el "guanyador de les eleccions" i el "candidat designat pel cap de l'estat " per a formar govern, tan sols tenia previst veure's cara a cara amb Sánchez, com a líder de la segona força política a Espanya. A la resta de reunions, que se succeïran de més a menys representació en l'hemicicle, enviarà una delegació de parlamentaris del PP.

Feijóo ha lliurat a Sánchez un text de huit pàgines amb els sis pactes d'estat sobre els quals es fomentaria el futur executiu per als pròxims dos anys i que pretendria anul·lar la influència que pretenen tindre els partits independentistes. El PP defén que el govern hauria d'estar en les seues mans perquè són "el partit més votat" en les eleccions generals del 23J, com ha sigut costum —ha dit— durant els últims 45 anys. Així, el que es planteja és una legislatura curta i “distinta” al que és tradicional, ha explicat després el també expresident gallec, "en nom de la centralitat", i que pretén ser una "alternativa" per a protegir el país de les exigències "inconstitucionals i discriminatòries" de l'independentisme "embravit".

Durant la reunió, el mandatari popular ha compartit amb l'homòleg socialista un diagnòstic de l'escenari polític que s'obri després dels comicis. A parer seu, el resultat de les urnes només deixa damunt la taula dues alternatives possibles: una en la qual la governabilitat d'Espanya quede "en mans" dels independentistes i una altra en la qual la governabilitat estiga garantida amb "responsabilitat històrica pels partits nacionals, PP i PSOE per a "assegurar la igualtat dels espanyols".

Diverses vegades ha defés Feijóo el seu dret a governar amb l'argument que el PP va ser el més votat en les urnes i ha recordat que van ser quasi 16 milions de persones les que triaren la seua papereta o la del PSOE, dos de cada tres votants. En canvi, ha prosseguit, els partits sobiranistes compten amb menys del 6% dels vots, amb els quals Sánchez prefereix negociar "amnisties, referèndums i grups parlamentaris que no compleixen els reglaments". A parer seu, és "incomprensible" el fet que menys del 6% de la població, "que pretén acabar amb l'Estat", puga condicionar la governabilitat del 94% restant.

L'aspirant del PP, que ha dit haver "constatat el rebuig del PSOE" a tancar grans acords, ha criticat la pretensió de Sánchez per a buscar "encaix" a les "exigències particulars que li permeten continuar al capdavant de l'executiu", en referència a les negociacions amb Junts i Esquerra Republicana. A més, ha avançat que no desistirà en l'"obstinació d'oferir acords i pactes" i al fet que hi haja una entesa entre " els principals partits d'Espanya". "Hem de superar la política d'"amb mi o contra mi", ha resumit.

Ara mateix, Feijóo compta amb el suport segur de 172 diputats i diputades per al 26 de setembre, quan tindrà lloc el debat d'investidura al Congrés. Li queden quatre vots pendents d'amarrar per a arribar als 176 que requereix la primera votació, amb majoria absoluta, i convertir-se en el pròxim president del govern espanyol. En segona volta és suficient amb una majoria simple, és a dir, més sís que nos. El problema és que té 178 escons en contra i cap dels grups parlamentaris que s'han negat públicament a fer-li costat, entre d'altres el Partit Nacionalista Basc, Esquerra Republicana o el Bloc Nacionalista Gallec, sembla tindre intenció de modificar el sentit del vot. En el PP treballen a contrarellotge per a aconseguir almenys l'abstenció dels set diputats de Junts, el partit de l'expresident català Carles Puigdemont, que és l'única opció que podria ser viable perquè Feijóo arribe a la Moncloa.

Portada del PSOE a Feijóo

La portaveu del PSOE, Pilar Alegría, ha sigut l'encarregada de verbalitzar el ‘no’ oficial dels socialistes a la proposta de Feijóo i ha desacreditat per complet les tesis amb l'argument que l'única cosa que pretén és "salvar-se ell" davant de la investidura pròxima, que tot apunta que serà fallida. La comissió executiva federal, que s'ha reunit després del cara a cara entre els dos líders polítics, ha ratificat que els 121 diputats socialistes votaran "no" al candidat popular.

En roda de premsa, Alegria ha remarcat que el PSOE "es pren seriosament" la investidura i ha deixat clar que els arguments de l'aspirant a la investidura no els convencen. "Han passat de voler derogar el sanchisme a pregar al sanchisme", ha ironitzat la portaveu socialista, qui ha retret la falta de "credibilitat" que els suscita el PP. En aquest sentit, els ha recordat que arrosseguen 1.727 dies sense complir amb la Constitució en negar-s'hi a renovar el CGPJ.