Feijóo demana una reunió amb Sánchez perquè el PSOE li done suport en la investidura

El candidat popular encara necessita quatre vots a favor i comença les negociacions amb la vista posada en Junts

El portaveu de campanya del PP, Borja Sémper, en una imatge d'arxiu
El portaveu de campanya del PP, Borja Sémper, en una imatge d'arxiu / Javier Lizón (Efe)

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, torna de vacances aquest dilluns amb l'encàrrec del rei, Felip VI, de presentar-se a la investidura per a formar govern com a principal tasca política del nou curs. En les pròximes hores té previst telefonar al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per a proposar-li una reunió conjunta en què poder tractar el cas, segons ha avançat el portaveu del comité electoral del partit, Borja Sémper, en una roda de premsa després de reunir-se el comité de direcció del PP per a fixar l'estratègia que guiarà les negociacions. La convocatòria del ple del Congrés el 26 de setembre deixa a Feijóo pràcticament un mes per a dialogar amb els diversos grups parlamentaris i tractar d'amarrar els quatre suports que encara li falten per a arribar a majoria absoluta (176) en primera votació.

"Creiem que els dos grans partits, en aquest cas el Partit Popular i el Partit Socialista, tenim una responsabilitat també suplementària al de la resta de formacions polítiques tendent a buscar estabilitat i governabilitat per al país", ha explicat. Amb la telefonada al líder dels socialistes es donaria el tir d'eixida a la ronda de contactes que tindrà Feijóo, com a guanyador de les eleccions generals del 23J, amb tots els partits amb representació en el Congrés, excepte Bildu. Génova ha decidit excloure els abertzales per considerar que continuen pensant que "matar va tindre una justificació política".

El PSOE ja ha respost a l'oferiment de manera afirmativa, però amb matisos. Accepten Feijóo en el marc de la ronda de contactes, tot i que no asseguren de moment que serà Sánchez qui assistirà en representació del partit. La portaveu socialista i ministra d'Educació en funcions, Pilar Alegría, ha deixat clar a Ferraz que, si el líder del PP els telefona, hi acudiran, però els ha demanat que deixen d'"insultar" el PSOE i els seus votants amb "crides al transfuguisme".

En el punt de mira també estan les negociacions del PP amb Junts, el partit de l'expresident català Carles Puigdemont, després que diumenge els populars catalans es rebel·laren contra aquella possibilitat. Feijóo insisteix a justificar el diàleg amb els sobiranistes, especialment després que el Partit Nacionalista Basc els tancà la porta, però apunta que això no vol dir "xantatge".

Moviments en l'esquerra

Paral·lelament, el bloc d'esquerres continua les converses de manera discreta, per considerar que la investidura de Feijóo està abocada al fracàs. Alguns partits com Sumar ja preparen el punt de negociació més difícil: la llei d'amnistia per als independentistes catalans. "Feijóo no té paraula, ni principis", ha dit el portaveu de la coalició, Ernest Urtasun, que ha acusat el líder popular de "generar confusió fins i tot dins de les seues pròpies files" amb l'intent de negociar amb Junts després d'haver estat els darrers anys "demonitzant els independentistes". Això, a parer seu, demostra que té "un lideratge cada vegada més feble" i no servirà de res.

Pel que fa als contactes de Sumar amb altres formacions per tal de poder formar govern, Urtasun ha indicat que espera aconseguir amb el PSOE "un acord ambiciós".

Això mentre continua la vida parlamentària. La mesa del Congrés decideix aquesta vesprada la conformació dels grups parlamentaris, i el PSOE i Sumar tenen previst cedir diputats perquè Junts i Esquerra Republicana en tinguen un de propi. Això comporta una assignació econòmica prou més elevada i més temps parlamentari en els debats en la cambra. Aquesta classe de maniobra per a prestar parlamentaris a formacions minoritàries ja ha ocorregut en altres legislatures, però el PP i Vox han anunciat igualment que pensen recórrer en contra.

Barbón rebutja reunir-se amb ningú del PP per a parlar de la investidura

El president del Principat d'Astúries, el socialista Adrián Barbón, ha advertit aquest dilluns que no té cap intenció de reunir-se amb ningú del PP per a parlar del procés d'investidura del president del govern, perquè és una qüestió que no li competeix i una proposta irrespectuosa amb la Constitució.

Barbón ha fet aquestes declaracions arran que el PP ha traslladat hui la intenció del seu líder, Alberto Núñez Feijóo, de reunir-se amb els presidents autonòmics dins de la ronda de contactes que farà per a buscar suports a la seua investidura.

El president asturià ha recordat que la Constitució deixa clar que la investidura és una qüestió que competeix només al Congrés dels Diputats, per la qual cosa ha dit que no entén que Feijóo vulga parlar amb ells quan el que ha de fer és parlar amb els partits a escala nacional. “Amb aquestes declaracions, el PP fa la sensació que està jugant a la desesperada i que els comptes no li ixen”, ha subratllat el president asturià.

També et pot interessar

stats