Felip VI inicia la ronda de contactes per a la investidura de Sánchez o Feijóo

La Constitució no determina qui ha de ser el candidat i per primera vegada hi ha dos aspirants. ERC, Bildu, Junts i BNG, que no reconeixen l’autoritat del rei, han declinat acudir-hi

El rei Felip VI rep el president d'UPN, Javier Esparza
El rei Felip VI rep el president d'UPN, Javier Esparza / Chema Moya (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
21 d'agost 2023 - 06:30 Actualitzat: 21 d'agost 2023 - 11:04

El rei Felip VI ha iniciat aquest dilluns en el Palau de la Zarzuela la seua ronda de consultes per a designar el candidat a la investidura. La del president d'Unió del Poble Navarrés (UPN), Javier Esparza, és la primera de les set reunions que mantindrà durant dos dies amb dirigents polítics en la ronda de consultes per a proposar candidat a la investidura.

Per primera vegada haurà de triar entre dos aspirants que es posicionen per a assumir l'encàrrec. El popular Alberto Núñez Feijóo es reivindica com a guanyador dels comicis del 23 de juliol. L’actual president del govern en funcions, el socialista Pedro Sánchez, però, es considera l'únic capaç de sumar suports per a superar la votació en el Congrés.

Després de la constitució de les Corts, la nova presidenta del Congrés, Francina Armengol, va reunir-se divendres amb el monarca per a proporcionar-li la llista de partits que havien mostrat disposició a participar en la ronda de consultes.

Només participaran set formacions, perquè quatre més han declinat acudir (ERC, Bildu, Junts i BNG) i Yolanda Díaz anirà en representació de tots els partits que integren la coalició electoral Sumar.

L’ordre de la ronda de consultes

Com és habitual, la llista de partits s'ha ordenat de menor a major suport obtingut en les eleccions generals. Així, la ronda s'ha obert a les 10:30 hores amb el president d’UPN, Javier Esparza, la formació navarresa que va aconseguir un escó i que té compromés el seu suport a la candidatura de Feijóo.

Li seguiran, per orde, la diputada de Coalició Canària Cristina Valido, que està oberta a negociar amb qualsevol dels dos aspirants, i el portaveu del PNB, Aitor Esteban, que representa cinc diputats i que només contempla parlar amb el PSOE.

La vicepresidenta de l’executiu espanyol en funcions i líder de Sumar, Yolanda Díaz, tancarà la primera jornada de consultes a les 17:30 hores en representació dels 31 diputats aconseguits el 23J. Quinze formacions es van sumar a la plataforma per als comicis generals, entre els quals es troba la coalició valencianista Compromís.

Dimarts la ronda de consultes començara amb el president de Vox, Santiago Abascal, que va oferir inicialment el seu suport a Feijóo, però la decisió el PP de no cedir-los vots per a entrar en la Mesa del Congrés ha refredat les relacions i ara Vox haurà d'aclarir al monarca si manté el seu suport.

Tot seguit, serà el torn de Pedro Sánchez, que es veu capaç de teixir aliances per a superar la votació, després d’aconseguir la majoria en la Mesa del Congrés, i a les 16:00 hores, Alberto Núñez Feijóo tancarà les dues jornades de consultes com a candidat més votat i amb més escons. Són els dos aspirants que es mostren disposats a recollir l'encàrrec del debat d'investidura. 

Quin paper té el rei en aquesta ocasió?

L'article 99 de la Constitució estableix això: “Després de cada renovació del Congrés dels Diputats [...] el Rei, prèvia consulta amb els representants designats pels grups polítics amb representació parlamentària, i a través del president del Congrés, proposarà un candidat a la Presidència del Govern”.

La Carta Magna no determina que haja de ser candidat el guanyador de les eleccions, simplement relata que serà investit president qui aconseguisca la confiança del Congrés, siga en una primera votació amb majoria absoluta o en una segona amb més vots a favor que en contra.

Per tant, és el Congrés qui elegeix el nou president del govern, però és el rei qui decideix qui se sotmetrà al debat d'investidura. Fins ara, la decisió era senzilla i hi havia un únic candidat sobre la taula, el més votat en els comicis, encara que després la seua candidatura havia de prosperar en la votació del Congrés.

Només una vegada, el gener de 2016, el guanyador de les eleccions, Mariano Rajoy, va comunicar al rei que renunciava a ser candidat en considerar que no tenia vots suficients. Això va obligar el cap de l'Estat a organitzar una segona ronda de consultes i acabar donant l'oportunitat a qui va quedar segon, Pedro Sánchez, que no va aconseguir ser investit.

En vista a la indeterminació actual, la ronda de consultes cobra especial rellevància, però quatre dels partits amb els quals compta Pedro Sánchez s'han esborrat de la llista i no pensen acudir a la Zarzuela a informar dels seus plans. Es tracta d’ERC, Bildu, Junts i BNG, partits que no reconeixen l'autoritat política de Felip VI.

També et pot interessar

stats