Bielsa (PSPV) sobre la pèrdua de la Diputació de València: "Ens Uneix tenia la decisió presa abans del 28M"

L'alcalde de Mislata creu que promocionar Rebeca Torró va influir, però no va ser el motiu determinant perquè Jorge Rodríguez donarà la corporació a PP

L'alcalde de Mislata, Carlos Fernández Bielsa / À Punt NTC

El vent bufava a favor de Carlos Fernández Bielsa després de les eleccions municipals del 28M. Havia revalidat la majoria absoluta a Mislata i acariciava la presidència de la Diputació de València. Les forces progressistes tenien la majoria i Bielsa l'encàrrec del PSPV per a intentar-ho. Tanmateix, es va quedar amb la mel als llavis. Hi havia acord de PSPV i Compromís, però l'escó de La Vall ens Uneix, de l'exsocialista Jorge Rodríguez, i que trencava la diferència entre els blocs, es va decantar pel PP a la corporació provincial. A la decisió la precedia el llarg conflicte polític i personal de Rodríguez amb l'executiva del PSPV, que el va expulsar després de la investigació pel cas Alqueria, de què l'expresident de la Diputació seria finalment desimputat (si bé la decisió està recorreguda).

Aquest dijous, quatre mesos després d'aquell episodi, que va posar en mans del PP la corporació provincial, Bielsa dona per fet que hi va haver una sobreactuació de la formació de Rodríguez: "Ells tenien la decisió presa abans del 28 de maig, fins i tot abans. No es va prendre durant la negociació". Des dels micròfons de Les notícies del matí, l'alcalde de Mislata i president provincial dels socialistes valencians ha acusat Ens Uneix, formació d'inspiració progressista, de "primar interessos econòmics i espuris contra els valors i principis, amb l'espenta del PP".

"Jorge Rodríguez és qui ha d'explicar per què va decidir regalar els vots a la dreta i l'extrema dreta. Quan coses fàcils d'explicar es complique tant, la solució és fàcil. I quan el PP està al darrere, ja se sap", ha manifestat Bielsa. Per a l'alcalde socialista, "quan algú que diu ser progressista acaba pactant un govern amb la dreta i l'extrema dreta, no serà tan progressista com diu".

Ens Uneix ha primat interessos econòmics i espuris contra valors i principis

Contra l'argumentari de Rodríguez, que va acusar el PSPV de sabotejar la candidatura de Bielsa (per les aspiracions d'aquest dins el partit) l'alcalde de Mislata considera que, els socialistes valencians sí que van fer tot el possible per intentar conquerir el govern de la diputació. Ha admés, però, que la promoció del PSPV primera com a consellera i després com a síndica portaveu a l'ex mà dreta de Rodríguez a l'Ajuntament d'Ontinyent, Rebeca Torró, no va remar a favor. "Totes les decisions tenen conseqüències. Tot afecta, però no va ser un fet definitiu", ha explicat.

Totes les decisions tenen conseqüències. Tot afecta, però la decisió de nomenar Torró com a síndica no va ser un fet definitiu

"Crec que la decisió estava presa independentment de les decisions que poguera prendre el secretari general del partit, Ximo Puig. Hui sabem com va transcórrer la negociació amb el PP, perquè ells mateixos l'expliquen. Que ningú dubte que Puig no volguera un govern socialista a la Diputació de València", ha insistit. "Volíem governar la Diputació de València per a continuar impulsant les polítiques progressistes que havíem desenvolupat. Perquè no tornara la política del besamans i del repartiment injustificada de fons, com potser passarà en els pròxims mesos", ha remarcat Fernández Bielsa, que considera que ara és el moment "de passar pàgina" i consolidar una oposició "efectiva i útil" a la corporació provincial.

Sobre la successió de Puig: "El PSPV no està en aquest moment"

Respecte a la carrera per la successió al secretari general del PSPV, en què Bielsa apareix en lloc destacat en totes les quinieles, l'alcalde de Mislata ha dit que la formació "no està en aquest moment", si bé tampoc ha descartat les seues possibles aspiracions. El president provincial dels socialistes de València ha refermat el compromís en l'actual direcció, però alhora ha assenyalat la necessitat del PSPV de "reformular-se" i armar un "projecte guanyador per a ser alternativa al govern de la dreta i l'extrema dreta", que considera perjudicial per a la majoria social. "Crec que patirem una etapa d'involució en polítiques públiques i retallades en serveis públics", ha advertit.

Amb el Consell PP-Vox patirem una etapa d'involució en polítiques púpliques i retallades en serveis públics

D'altra banda, ha tancat files amb el PSOE en defensa d'un govern progressista a Espanya, que considera l'única opció real, assenyada i viable per a liderar el país, un antídot contra el frontisme i la cridòria del PP i garantia de polítiques per a la majoria de la gent. I pel que fa a les discrepàncies internes per les negociacions d'una eventual llei d'amnistia, ha assegurat que "la majoria està amb el president del govern espanyol perquè volem un govern progressista a Espanya en què no es blanquege la ultradreta i es millore la vida de la gent".

Batalla pel fons de cooperació

Això és el que creu que no passarà a la Comunitat Valenciana. Fernández Bielsa acusa el PP de blanquejar l'extrema dreta de Vox i el negacionisme sobre la violència masclista, retrets que estén a Ens Uneix a la Diputació de València. L'alcalde de Mislata ha marcat com les línies roges del PSPV a la corporació la lluita contra la violència de gènere, la memòria democràtica, l'aplicació de criteris objectius en el repartiment de fons i que es mantinga el pressupost per al fons de cooperació (que el Constitucional ha avalat contra un recurs del PP). L'alcalde de Mislata ha recordat que durant el Botànic, la diputació provincial de València va repartir directament als ajuntaments huitanta milions d'aquests fons, quatre vegades més que la Generalitat. El PSPV ja ha presentat una proposició no de llei a les Corts per a assegurar aquesta injecció pressupostària en la legislatura.

En contrast amb les crítiques al PP, Fernández Bielsa ha defensat el suport del PSPV a la nova presidenta de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, la popular Rocío Cortés, alcaldessa de Requena. Considera que l'FVMP "és un espai on el municipalisme se sent còmode, amb independència del color polític", pels "problemes compartits". I ha defés la unitat dels municipis de l'FVMP en favor d'una "fiscalitat justa", "el despoblament" i les inversions i polítiques per a ajudar les localitats més menudes a tindre les mateixes oportunitats que la resta.

També et pot interessar

stats