El finançament i el deute: eixos de les propostes dels grups polítics a les Corts
Les formacions han presentat quaranta propostes de resolució que es votaran divendres en el ple
El finançament i el deute han centrat el gros de les propostes de resolució que este dijous s'han presentat a les Corts després del debat de política general d'ahir i que es debatran i votaran en el ple de divendres. Les iniciatives marcaran la temperatura política del curs, ja que els grups parlamentaris tractaran d'arribar a enteses, que seran la llavor d'acords importants com la negociació dels pressupostos de l’any vinent.
En total, totes les formacions han presentat més de quaranta propostes de resolució. El PP insta el govern central a convocar la Conferència de Presidents per a parlar de la reforma del finançament autonòmic. Demanen també que es convoque el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) abans que acabe octubre, perquè l’executiu hi presente un nou model per a les comunitats autònomes que es puga aprovar enguany i entre en vigor el 2025. En la línia amb el que va reclamar Mazón durant el debat de política general, també exigeixen un fons d'anivellament que garantisca la prestació de serveis públics de qualitat per a tots els ciutadans, en "igualtat de condicions" i independentment del territori on visquen.
Els socialistes també parlen de finançament, i demanen al Consell que en la negociació amb el govern central tinguen en compte les singularitats de la Comunitat Valenciana i ho faça "sense acceptar pressions ni instruccions partidistes". De la mateixa manera, l'urgeixen a pactar una condonació del deute, una petició que els populars ja han dit que és insuficient. Lluny de l’apartat econòmic, el PSPV aposta per la derogació de les lleis de concòrdia i de llibertat educativa i pel manteniment de l'impost de patrimoni. A més, reclamen la legitimitat del grau de Medicina de la Universitat d'Alacant.
A grans trets, els socialistes comparteixen amb Compromís la necessitat de canviar el sistema de finançament. Però les possibilitats d'arribar a acords, diuen, ara mateix estan lluny. Torna a figurar, entre les propostes, el fons d'anivellament transitori dotat amb 1.782 milions d'euros anuals fins al 2027 mentre arriba la reforma del model autonòmic, a més del reconeixement del deute històric de la Comunitat Valenciana, que s’ha d'abordar en el CPFF. També plantegen recuperar la creació d'una taxa turística —que va derogar el PP quan va arribar al Consell— i reclamen recuperar els impostos que gravaven a rendes altes i grans fortunes. Igual que el PSPV, s’oposen a la resolució sobre el grau de Medicina en la UA.
Del finançament, Vox diu que vol un sistema igualitari, però les seues prioritats són unes altres. El grup parlamentari demanarà a les Corts la derogació de la llei del canvi climàtic i transició ecològica de la Comunitat Valenciana i la relativa a l'Agència Valenciana de Canvi Climàtic, eliminar les subvencions a les entitats que “promoguen la immigració il·legal” i “actualitzar” el mapa lingüístic. Així mateix, demana també que el Consell faça un pla de seguiment de la llei de concòrdia.
Divendres es testaran les intencions de cada grup. El primer gran repte del govern valencià és aprovar els pressupostos i demà es donaran pistes sobre les intencions de Vox al respecte, ja que necessiten que el PP els done suport a les propostes després que socialistes i Compromís hagen dit que no compten amb ells.