El finançament i la immigració centren el primer ple del curs polític al Congrés

El Senat celebra el seu segon ple, que és el primer amb control al govern

Votacions al Congrés dels diputats
Imatge general del Congrés / (arxiu)

El finançament autonòmic i la crisi migratòria han sigut els punts principals del primer ple del curs polític al Congrés, liderat en esta ocasió per la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ja que el cap de l'executiu, Pedro Sánchez, està de viatge oficial a la Xina.

Montero ha de respondre pel finançament singular per a Catalunya, una mesura àmpliament criticada per l'oposició, que considera que el "contingent" va contra la igualtat i comportarà la independència fiscal d'esta comunitat. En concret, el PP vol saber si la ministra "se sent satisfeta per la desigualtat que generarà el concert fiscal pactat pels socialistes i ERC". Els populars asseguren que ha servit per a fer Salvador Illa president de la Generalitat de Catalunya, un acord sobre el qual han d'interpel·lar també el ministre de la Presidència, Félix Bolaños.

Sobre este assumpte s'interessen les files de Junts, que tenen previst preguntar-li a Montero sobre el dèficit fiscal de Catalunya i si es compromet a eliminar-lo a través del "concert" esmentat.

El ple debatrà, a més, una moció a través de la qual els populars volen que el govern explique les previsions i compromisos adquirits entorn del finançament autonòmic, un dels eixos del curs polític inaugurat recentment.

La crisi migratòria entra en el debat parlamentari

L'altre gran tema que arriba a l'hemicicle és la crisi migratòria, a petició del PP, però també de la formació que lidera Santiago Abascal. Vox vol preguntar a Montero i al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, què cal fer per a lluitar contra la immigració il·legal. A més, qüestionen el cost de l'acollida de 250.000 immigrants dins de la migració circular —una contractació de treballadors en origen per a exercir una tasca concreta a Espanya—, per la qual aposta el govern.

En este sentit, Marlaska ha de respondre a una interpel·lació sobre la crisi migratòria plantejada pel PP juntament amb les incidències en el servei ferroviari durant este estiu; i també sobre les eleccions i la crisi política a Veneçuela, assumpte sobre el qual forçarà el dia d'abans una votació en el ple.

L'ordre de la sessió es completa amb altres assumptes, com l'habitatge —pel qual s'interessen Podemos i Vox— o la conciliació i la reducció del temps de treball, plantejats pel PNB i ERC respectivament.

El Congrés acull, entre altres, les compareixences en comissió del president del CIS, José Félix Tezanos, i de la presidenta interina d'RTVE, Concepción Cascajosa.

Segon ple del Senat, amb control al govern

El Senat celebra el segon ple del període, que és el primer amb control al govern, ja que l'anterior el van dedicar a la compareixença de Montero per a explicar el finançament singular per a Catalunya.

No hi ha iniciatives legislatives, però si es debaten diverses mocions: mesures contra la corrupció, ajudes a les famílies en l'inici del curs escolar, repartiment de fons europeus i accés dels joves a l'habitatge. Les tres primeres les promou el PP i, l'última, el PSOE.

La portaveu del PP al Senat, Alicia García, obri la sessió de control preguntant a Bolaños sobre l'estabilitat del govern seguida d'una quinzena de qüestions a altres ministres amb temes d'actualitat com la immigració, el Talgo, el cas Koldo o la gestió dels punts violeta, entre altres.

A més, hi ha previstes dues interpel·lacions del PP sobre les contractacions i bones pràctiques en els ministeris de Sanitat i Transports i una tercera del senador d'Eivissa i Formentera al Senat sobre el problema de l'habitatge a les Balears.

Diverses reunions de comissions sectorials sobre agricultura, indústria i discapacitat completen l'activitat parlamentària en la cambra alta esta setmana. En un principi, no estan previstes noves sessions en les dues comissions d'investigació obertes.

També et pot interessar

stats