Directes
Ara en la televisió
ESCOLA D'INFERMERIA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Finançament Just buscarà el suport dels diputats i senadors valencians per a la "finestra d'oportunitat" que obri el pacte d'investidura

La plataforma consolida la petició de condonació del 70% deute i d'inversions proporcionals a la població entre les reivindicacions a l'Estat que defensarà en l'acte del 17 de novembre, sisé aniversari de la primera manifestació

Representants de la Plaforma per un Finançament Just (CEV, CCOO-PV i UGT) posen amb els síndics de les Corts, amb excepció de Vox / À Punt NTC
13 de novembre 2023 - 15:32

La Plataforma per un Finançament Just veu una "finestra d'oportunitat" en l'acord d'investidura de Pedro Sánchez i vol aprofitar-la perquè la possibilitat no es tanque en fals. Amplia les reivindicacions i intentarà estendre també l'abast dels seus suports per a assegurar que les demandes es convertisquen en compromisos reals. Juntament amb la petició recurrent de reformar el model vigent de repartiment de fons a les autonomies, que perjudica la Comunitat Valenciana, sumarà l'exigència de la condonació del deute "il·legítim" associat al sistema actual, així com d'una millora en la quantitat i l'execució de les inversions. En paral·lel, intentarà reforçar la reivindicació incorporant el compromís del conjunt dels representats valencians al Congrés i el Senat, com a suport addicional al que ja s'ha obtingut a les Corts.

"El que volem és molt clar, la condonació, d'almenys, el 70% del deute, que és el que l'estudi de l'IVIE atribueix a un mal finançament", ha explicat el president de la Confederació d'Empresaris Valencians, un dels actors de la societat civil integrats en la plataforma. S'ha reunit aquest dilluns amb els representants dels grups del Parlament valencià, a la cerca del màxim consens, la vespra de l'acte reivindicatiu convocat el 17 de desembre, coincidint amb el sisé aniversari de la primera manifestació de Finançament Just.

"Hem actualitzat la declaració i volem que també la subscriguen diputats i senadors de les Corts Generals. Farem un acte reivindicatiu perquè la signen i s'hi comprometen", ha apuntat la portaveu de CCOO-PV, Ana García. Ismael Sáez, de la UGT, ha reivindicat la importància de la "unitat" de la societat civil valenciana perquè es tinga en compte la reivindicació i "la condonació del deute es produïsca". Segons l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques, la Comunitat Valenciana deu prop de 50.000 milions, vora 11.000 euros per habitant, i el 70% d'aquesta quantitat s'ha generat pel pagament de serveis públics que no ha cobert l'assignació pressupostària de l'Estat.

Un "ventall de possibilitats" per a PSPV i Compromís

Els síndics del PSPV i Compromís, María José Salvador i Joan Baldoví, ha celebrat el "ventall de possibilitats" que obri l'acord d'investidura. Salvador, portaveu adjunta dels socialistes valencians, ha destacat la importància que suposa el fet que "per primera vegada en l'acord de govern aparega l'infrafinançament". "Hem d'abordar eixa oportunitat", ha subratllat la diputada, que ha destacat la importància del consens i la "unanimitat" de "tots els grups amb representació parlamentària" per a aconseguir materialitzar una reivindicació que "afecta tot el territori". "És un èxit de la plataforma aconseguir una cosa tan preuada en democràcia com la unitat, i estarem ahí treballant colze a colze amb la patronal i els sindicats", ha anticipat.

Per la seua banda, el portaveu de Compromís considera que "podem estar contents" per la unitat de la societat valenciana i el fet que en els acords de govern "s'estiga parlant "específicament de l'infrafinançament valencià". "M'agradaria que tots estigueren compromesos i que no siga d'un parti,t sinó del conjunt (dels grups parlamentaris). Els partits hem de prendre exemple de la societat valenciana i estar tots darrere d'una reivindicació justa per a tots els valencians i les valencianes", ha demanat Joan Baldoví.

Per al PP, els beneficis per a Catalunya es detrauran de la resta

El Partit Popular, però, ha refredat les expectatives dels grups de l'oposició al Consell sobre l'abast del pacte, el pas previ a la possibilitat d'un nou govern progressista a La Moncloa. El síndic popular, Miguel Barrachina, ha advertit que l'acord podria permetre que Catalunya recaptara el 100% dels tributs, la qual cosa calcula que detrauria 2.000 milions al conjunt del sistema autonòmic. També ha retret que l'acord contemple transferir el sistema de rodalies a la Generalitat de Catalunya, quan la Comunitat Valenciana té 1.400 milions d'inversions pendents en el transport ferroviari de proximitat des del 2017.

"Els recursos són finits i els que va anunciar la ministra per a les rodalies de Catalunya hauran d'eixir de la resta. Tant en finançament com en inversions, suposa problemes per a la Comunitat Valenciana", ha apuntat. Barrachina considera que en les circumstàncies actuals "el problema s'ha agreujat", i ha insistit a fer palés que "en qualsevol mesura de perdó o condonació del deute, en primer lloc, ha d'estar la Comunitat Valenciana", per a la qual ha reclamat "almenys un tracte idèntic".

Més de 9.000 milions en joc per a la Comunitat Valenciana

Fins a catorze comunitats autònomes, entre les quals es troba la Comunitat Valenciana, podrien beneficiar-se de la condonació del 20% del deute del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) que estableix l'acord del PSOE i ERC. Si al territori valencià s’aplicara el mateix percentatge, el govern espanyol assumiria 9.254 milions d’euros del deute valencià. El deute autonòmic històric ascendeix a 57.246 milions d’euros a la Comunitat Valenciana i equival al 43,5% de la producció, segons dades de la Generalitat corresponents a juny de 2023.