Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Els fiscals del Suprem es rebel·len contra la instrucció d'aplicar l'amnistia al delicte de malversació

El fiscal general de l'Estat ha lliurat un informe tècnic als seus subordinats ordenant-los que ordena que apliquen l'amnistia a tots els delictes i alcen les mesures cautelars, incloses les ordes de detenció als fugits

El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz / Jesús Hellín (Europa Press)

Els quatre fiscals del Tribunal Suprem que van participar en el juí del procés s'han plantat en bloc contra la instrucció del seu superior, el Fiscal General de l'Estat, Álvaro García Ortiz, perquè apliquen la llei d'amnistia en tots els delictes, inclosa la malversació, una exempció que anul·laria l'orde de detenció contra l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont.

Els fiscals Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Fidel Cadena i Jaime Moreno s'han acollit a l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal per a evitar aplicar l'orde. Apel·len a l'article 27, que permet derivar un assumpte a la junta de fiscals quan es considera que s'ha rebut una orde “contrària a les lleis” o “improcedent”. Demanen que si es manté la decisió se'ls hi relleve i que el mateix García Ortiz "o qui designe a tals efectes" dicte el decret per a explicar el jutge del Suprem, Pablo Llanera, com aplicar la llei.

Poc abans, el fiscal general de l'Estat havia enviat a la cúpula fiscal l'informe, de més de 133 pàgines, que fixa la posició del ministeri públic respecte de la llei d'amnistia, que va entrar en vigor esta setmana, tal com li havien reclamat per escrit els quatre fiscals del Suprem, contraris a perdonar la malversació. Zaragoza, Madrigal, Cadena i Moreno han respost que els arguments del document "són manifestament insuficients per a legitimar la viabilitat i l'ajust a la legalitat de l'orde", que consideren "improcedent i contrària a les lleis pel fet de no ajustar-se als criteris més elementals de la lògica jurídica i de legalitat penal exigibles en la interpretació i aplicació de les normes".

El Fiscal General: "L'amnistia comprén tots els delictes"

García Ortiz havia adjuntat la instrucció i l'argumentari en la convocatòria als fiscals a una reunió dimarts per a explicar la doctrina de la Fiscalia. L'orde demana amnistiar als quatre condemnats que compleixen penes d'inhabilitació per la malversació (l'exvicepresident Oriol Junqueras i els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa) i a tres dels líders fugits que no han retut comptes a la justícia (l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig), també processats per malversació.

El text estipula que tots els delictes "es troben compresos en l'àmbit d'aplicació" de la llei d'amnistia i, alhora que "escau declarar amnistiades la totalitat de les conductes que van ser i són objecte d'estos procediments, així com alçar les mesures cautelars que pengen respecte d'algun dels encausats", en referència a Puigdemont, Comín i Puig.

Ni afecció als interessos econòmics de la UE ni enriquiment personal

García Ortiz considera que la malversació atribuïda als líders independentistes per a sufragar el procés no va afectar els interessos financers de la Unió Europea, una de les clàusules que deixa fora la llei d'amnistia. I retrau els fiscals del suprem que plantegen una projecció a futur "difícilment demostrable" per a sostindre el contrari, a partir de la hipòtesi de les conseqüències que tindria una "república independent" de Catalunya.

El fiscal general manifesta "sorpresa" perquè els seus subordinats hagen anat més enllà de la definició estricta dels interessos financers de la UE i apel·la a la normativa espanyola que interpreta "afectació" quan s'haja ocasionat un "perjuí efectiu" o "greu risc" al pressupost de la UE o algun dels seus organismes.

D'altra banda, considera que el desviament de diners públics per a finançar el procés "no pressuposa ànim d'enriquiment" ni l'"obtenció d'un benefici patrimonial personal" i, per tant, entraria dins de l'amnistia, arguments que els fiscals han interpretat en sentit contrari per a rebutjar que s'exonere el delicte de malversació. García Ortiz assenyala que la malversació implica un "ànim de lucre" que entén que no s'ha produït i adverteix que el Suprem ja va sentenciar que l'administració deslleial de fons públics tenia com a únic celebrar un referèndum d'autodeterminació. El perjuí patrimonial a l'administració, subratllat, no és equiparable a "l'enriquiment personal de caràcter patrimonial".

El PP demana la dimissió de García Ortiz

La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha demanat la dimissió del fiscal general de l'Estat a qui acusa d'ordenar els seus subordinats actuar "en contra de la llei" i per estar "acorralat per la pròpia Justícia". "No té una altra eixida que presentar la seua dimissió (....) per molt que Pedro Sánchez el necessite perquè treballe a favor dels acords que ha aconseguit amb els seus socis i de les causes que puga tindre pendents amb la Justícia el Govern, el partit i l'entorn del president del Govern", ha recalcat Gamarra.

Suspesa la citació de Puigdemont en Tsunami Democràtic

La llei d'amnistia també ha afectat el cas Tsunami Democràtic. La magistrada instructora del cas en el Tribunal Suprem ha suspés temporalment les citacions de l'expresident de Catalunya Carles Puigdemont i del diputat autonòmic Rubén Wagensberg a l'espera del pronunciament de les parts sobre si cal aplicar-los la llei. La posició dels fiscals serà determinant en el recorregut de la causa, en què Puigdemont i Wagensberg estan acusats de terrorisme.

Els dos estaven citats a declarar per videoconferència el 17 i 21 de juny. La resolució suspén temporalment tant l'orde d'investigació europea com la sol·licitud d'assistència judicial en matèria penal remesa a Suïssa per a convocar-los.

Amnistia

També et pot interessar