Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

La fiscalia alemanya vol que Puigdemont siga extradit a Espanya

Reclama l'extradició en els termes dictats pel jutge Llarena.

La jutgessa i portaveu del Tribunal Regional Superior de Schleswig (Alemanya), Frauke Holmer / Jens Schulueter (EPA).

La Fiscalia General d'Schleswig-Holstein ha sol·licitat aquest dimarts tramitar l'extradició a Espanya de l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemnont, que va ser detingut a Alemanya el 26 de març, en compliment d'una euroorde d'extradició de la justícia espanyola pels delictes de rebel·lió i de malversació de fons públics. Des d'eixe dia es troba en presó provisional. La fiscalia, en el seu escrit al tribunal d'aquest land alemany -que ha de prendre la decisió final-, reclama mantindre l'expresident en presó pel risc de fuga. I assenyala que l'acusació se sustenta en la celebració d'un referèndum [el de l'1 d'octubre a Catalunya] contrari a la llei [espanyola] i que es va dur a terme tot i saber que podia desencadenar incidents violents. La fiscalia recorda també que les autoritats espanyoles han denunciat la utilització de diners públics per a la celebració de la consulta ciutadana. Els termes explicats per la Fiscalia General són els mateixos que utilitza el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena en l'euroorde que va provocar la detenció preventiva de Puigdemont, i tenen equivalència en el codi penal alemany. 

"El tribunal ha registrat l'informe de la fiscalia este dimarts de matí. Ara serà analitzat. No puc dir-los quan hi haurà un dictamen. No hi ha un termini fixat per al pronunciament, però entenc que serà ràpid", ha afirmat la jutgessa i portaveu del tribunal d'Schleswig-Hosltein, Frauke Holmer. Ha parlat, fins i tot, de només "un parell de dies", encara que el termini que sol prendre's com a referència són 60 dies prorrogables a uns altres 30. 

Els advocats de l'expresident de la Generalitat de Catalunya, per la seua part, han sol·licitat al tribunal que es rebutge la petició d'extradició. L'advocat Jaume Alonso-Cuevillas ha declarat a l'emissora RAC-1 que "realment haguera sigut notícia que la fiscalia haguera demanat el contrari" i ha recordat que "és el tribunal qui ha de decidir ara". L'advocat reconeix que la decisió pot dilatar-se entre dos i tres mesos i es reafirma que es tracta "d'un cas excepcional pel seu component polític, la seua rellevància i la vulneració de drets fonamentals que s'han produït en el país d'origen".

La Mesa del Parlament aprova la delegació de vot per a Puigdemont

La Mesa del Parlament aprova la delegació de vot per a Puigdemont

A la mateixa hora que es coneixia la decisió de la fiscalia alemanya, la Mesa del Parlament de Catalunya ha aprovat la delegació de vot per a Puigdemont, que és diputat electe de la cambra autonòmica catalana. La mesura ha eixit endavant amb el vot favorable de Junts per Catalunya (JxC) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Alhora, Pere Aragonés, el nou adjunt a la presidència d'ERC, ha qüestionat que la candidatura de Carles Puigdemont puga ser viable i ha plantejat que s'ha de produir una investidura efectiva. "No necessitem tindre un president una vesprada, necessitem tindre un govern que permeta recuperar tots els espais de poder democràtic i ho necessitem amb la màxima celeritat possible", ha afirmat Aragonés. 

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i el Partit Popular català han anunciat que presentaran una petició de reconsideració de la mesura aprovada per la Mesa del Parlament. Per al PSC, implica "desatendre" el Tribunal Constitucional i una "infracció" de les mesures cautelars de l'alt tribunal.

També et pot interessar