La Fiscalia arxiva la denúncia per les candidatures de 44 exetarres en les llistes de Bildu

El ministeri públic adscrit a l'Audiència Nacional no veu cap indici d'il·legalitat ni causa d'inelegibilitat

El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegui, durant un acte electoral
El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegui, durant un acte electoral / Europa Press

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha obert i tancat al mateix temps la investigació relacionada amb la denúncia presentada per l'associació de víctimes Dignitat i Justícia contra la inclusió de 44 persones condemnades per col·laboració o pertinença a ETA en les llistes electorals d'EH Bildu. Set d'elles, en concret, tenen condemnes per assassinat i, en vista de la polèmica generada ja han anunciat que no assumiran, en cap cas, responsabilitats com a càrrecs públics si hi resulten triats.

Ara, en un decret de quatre pàgines, recollit per Europa Press aquest dimecres, el ministeri públic ha determinat que no hi ha delicte ni causa d'inelegibilitat. Així, assenyala que per a "una anàlisi rigorosa de la denúncia, s'han recaptat els fulls historicopenals de les persones condemnades a les quals es fa expressa referència". I conclou que, després d'estudiar-les "no s'aprecia la concurrència de cap circumstància que permeta intuir que ens trobem davant d'un supòsit d'inelegibilitat dels que estan previstos en l'article 6.2 de la Llei orgànica 5/1985, de 19 de juny, del règim electoral general".

Apunta que els fets tampoc tenen "transcendència penal o constitueixen un il·lícit d'aquesta naturalesa". "Per consegüent, a la vista dels antecedents penals de les persones ressenyades, es considera que els fets denunciats no resulten penalment tipificables", afig.

Per aquest motiu, la Fiscalia ha acordat arxivar les diligències d'investigació obertes arran d'aquesta denúncia de Dignitat i Justícia, que a més instava als tribunals a practicar les actuacions necessàries per a poder iniciar el procés d'il·legalització d'EH Bildu. La Fiscalia adverteix que són les juntes electorals les encarregades de controlar la "legalitat de les candidatures presentades pels partits polítics" que pretenguen concórrer a les eleccions.

També et pot interessar

stats