La Fiscalia Europea obri una investigació sobre els contractes de mascaretes de les Canàries i les Balears amb el cas Koldo

Ha adoptat aquesta decisió després de recopilar informació addicional de la Fiscalia Anticorrupció i del jutjat central d'instrucció número 2 de l'Audiència Nacional

Koldo, a la seua eixida de l'Audiència Nacional, en arxiu
Koldo, a l'eixida de l'Audiència Nacional, en arxiu / Ricardo Rubio (Europa Press)

La Fiscalia Europea ha obert una investigació sobre els contractes signats –durant la primera etapa de la pandèmia– pel Servei Canari de Salut i el Servei de Salut de les Illes Balears amb la presumpta trama en la qual hauria participat Koldo García, exassessor de l'exministre de Transports José Luis Ábalos, per al subministrament de mascaretes.

Així ho ha anunciat aquest dilluns l'òrgan comunitari en un comunicat en el qual precisa que obri les diligències després de rebre "una denúncia d'un particular" i dur a terme "diverses mesures encaminades a verificar la seua competència per a investigar els fets al·legats".

La Fiscalia Europea ha adoptat aquesta decisió després de recopilar informació addicional de la Fiscalia Anticorrupció i del jutjat central d'instrucció número 2 de l'Audiència Nacional. Investiguen a Espanya set membres del presumpte cas Koldo, que hauria pagat comissions irregulars per a aconseguir contractes de mascaretes amb l'Administració durant la primera etapa de la pandèmia. Segons ha precisat, també ha recopilat dades dels diferents organismes encarregats de gestionar el finançament de la Unió Europea.

"Sobre la base de la informació arreplegada, es va prendre la decisió d'iniciar formalment la investigació per presumptes delictes de malversació de fons públics, prevaricació i tràfic d'influències de conformitat amb la legislació nacional i el Reglament de la Fiscalia Europea", ha assenyalat.

En el marc del comunicat, l'organisme comunitari no ha precisat si ja figuren persones o empreses imputades per aquests delictes o si, de moment, només investiga fets.

Cinc contractes per setze milions

La Fiscalia Anticorrupció espanyola va remetre documentació a la Fiscalia Europea el 8 de juny del 2023 a través d'un decret "en afectar fons de la Unió Europea". Fonts pròximes a la investigació confirmen que els contractes en qüestió serien diversos subscrits amb les comunitats autònomes llavors presidides per Francina Armengol i Ángel Víctor Torres.

En concret, són quatre contractes signats per les Canàries i un per les Balears amb l'empresa Solucions de Gestió i Suport a les Empreses SL entre abril i maig del 2020, per un import conjunt de 16.019.079 euros, d'acord amb les dades que arreplega la querella del Ministeri Públic espanyol. El contracte adjudicat pel Servei de Salut de les Illes Balears es va signar el maig del 2020 per 3,7 milions d'euros per al subministrament de màscares FFP2.

Cal recordar que la resta de contractes que van ser adjudicats al presumpte cas Koldo estan sent investigats pel jutjat central d'instrucció número 2 de l'Audiència Nacional i la Fiscalia Anticorrupció.

El PP demana l'assumpció de responsabilitats

El Partit Popular ha demanat l'assumpció de responsabilitats de manera "immediata" al PSOE després que la Fiscalia Europea haja obert una investigació sobre els contractes de mascaretes de les Canàries i les Balears amb el cas Koldo, governades llavors pel ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, i l'actual presidenta del Congrés, Francina Armengol.

El govern balear, per la seua banda, ha defensat l'actuació amb el contracte de mascaretes reclamat i denuncia una "cacera" contra l'actual presidenta del Congrés.

També et pot interessar

stats