Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
UNA HABITACIÓ PRÒPIA T1 (reemissió)

La Fiscalia investigarà si Alvise Pérez va cometre un delicte de finançament il·legal en la campanya europea

El ministeri públic vol esclarir la relació de l'eurodiputat amb la presumpta estafa piramidal de Madeira Invest, plataforma encapçalada per un empresari denunciat en l'Audìència Nacional que assegura haver-li pagat 100.000 euros en metàl·lic

Alvise Pérez, durant l'acte d'acatament de la Constitució el passat 1 de juliol en el Congrés / Eduardo Parra (Europa Press)

La Fiscalia General de l'Estat (FGE) ha remés este dimecres a la del Tribunal Suprem una denúncia interposada contra l'eurodiputat de S'ha acabat la festa (Salf) Alvise Pérez per la seua relació amb la presumpta estafa piramidal de Madeira Invest. L'escàndol s'ha destapat arran d'un escrit en què un empresari del sector de les criptomonedes assegurava haver pagat en metàl·lic 100.000 euros al polític i agitador ultra durant la campanya de les eleccions europees, a canvi que ell promocionara la seua plataforma d'inversió, Madeira Invest, en actes públics. Este home és Álvaro Romillo i encapçala un entramat empresarial que té també una denúncia en l'Audiència Nacional per un presumpte delicte d'estafa.

Un portaveu del ministeri públic ha indicat que la denúncia contra Alvise es va rebre el passat dia 19 de setembre i este dimarts es va presentar una ampliació. D'esta manera, s'ha remés a la delegació corresponent del Tribunal Suprem, que és la competent per a investigar si pot existir un delicte de finançament il·legal perquè la condició de membre del Parlament Europeu el converteix en aforat.

En la denúncia, a la qual ha tingut accés Europa Press, Romillo sosté que va entregar 100.000 euros "en efectiu" a l'eurodiputat el passat 27 de maig, setmanes abans dels comicis europeus. "Em possibilites un comunicat urgent de la campanya. Mil gràcies, tio", li hauria escrit Pérez en un missatge. El promotor de Madeira Invest assegura que va ser un dels empleats qui va remetre a les 16:00 hores d'aquell dia la quantitat estipulada a Pérez en les oficines de Madrid. "Després del lliurament en efectiu, continuem tenint una relació fluida que ens uneix i entre altres qüestions acordem veure'ns a Eivissa per a, juntament amb dos influencers, donar visibilitat als negocis i connectar-me amb lobbies a Europa", arreplega la denúncia.

Romillo assenyala que la relació amb Alvise Pérez "es va reduir" després de l'entrega dels diners a acudir a un esdeveniment de l'ara eurodiputat i "crear i dirigir les wallet" que publicitava en el canal de Telegram "per a recaptar fons".

Les peticions d'Alvise

L'empresari inclou en la denúncia captures de pantalla de les converses que va mantindre amb el líder de Salf fins a este mateix mes de setembre. Segons esta versió, tots dos xarren sobre la publicació en mitjans del presumpte desviament de donacions a la formació. Romillo remarca que Alvise Pérez va contactar amb ell perquè tenia una "necessitat de tràfic, abast i fons" que no requeriren "ser controlats pel Tribunal de Comptes, fons per al partit i diners per a afrontar certes multes per revelació de secrets contra l'Estat i la protecció de dades". "Tot això, a fi de fer créixer el partit, preparar-se per a l'objectiu d'aconseguir cinc escons en 2026 per a optar a ser clau del govern, i, d'esta manera, influir en la legislació en matèria de llibertat financera i civil", sosté en l'escrit.

L'estafa de Madeira Invest

L'Audiència Nacional ha obert diligències per a investigar la presumpta estafa amb criptomonedes de Madeira Invest. Esta plataforma d'inversions suposadament ajudava les persones a reduir la càrrega tributària i els prometia rendibilitats superiors al 50% a través d'inversions en rellotges, cotxes de luxe o immobles. Hi ha diversos milers d'afectats i se sospita que la quantia del frau podria superar els 600 milions d'euros.

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ja havia advertit en maig de 2023 sobre este xiringuito financer, que precisament va abaixar la persiana fa pocs dies. Romillo, com a presumpte capitost de la trama, era conegut en xarxes socials com Criptospain i es presentava com a expert en elusió fiscal. Captava clients amb el reclam d'alleugerir els impostos que havien de pagar a Hisenda. Es creu que hauria convençut vora 30.000 persones perquè se'n pujaren al projecte de Madeira Invest, per a la qual cosa calia fer un ingrés inicial de 2.000 euros, que posteriorment seria recompensat amb transferències bancàries en criptomonedes. Alguns inversors van aconseguir la retribució promesa, però la majoria es va quedar atrapada en unes inversions que no existeixen.

Aránguez Abogados representen a una mica més de 500 afectats, que són els que han denunciat Romillo. Este despatx ha portat l'escrit de l'empresari a la Fiscalia perquè, diuen, va manifestar "públicament la vinculació de la trama amb Alvise Pérez, motiu pel qual argumenta i excusa la paralització de la plataforma i la no devolució del capital als afectats". Demanen per això la imputació de l'eurodiputat de Salf.