La Fiscalia del TSJCV admet que s'investigue la possible responsabilitat penal de Mazón per la gestió de la DANA
S'inhibeix en favor dels jutjats d'instrucció en considerar que, en este moment, és l'òrgan que ha d'assumir la investigació dels fets
La Fiscalia del TSJCV ha avalat este dimarts que s'inicie una investigació conjunta sobre la possible responsabilitat penal del president de la Generalitat Carlos Mazón per la gestió de la DANA del 29 d'octubre, segons ha avançat El País i ha pogut confirmar À Punt en tindre accés a l'informe. El ministeri públic respon així al requeriment que havia fet a la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).
Divendres, el TSJCV va acordar que el més convenient era acumular en una mateixa causa les set denúncies i querelles interposades contra el president de la Generalitat, Carlos Mazón, per la gestió de la DANA, que va negar vora 80 municipis a la província de València i ha deixat 223 morts i tres persones desaparegudes, segons l'última actualització oficial.
El tribunal valencià havia donat dos dies al ministeri públic perquè es pronunciara sobre esta aglutinació conjunta de demandes. Dos d’elles les ha interposades el sindicat CGT, dos més corresponen a advocats, n'hi ha altres dos de particulars i l'última és del moviment ciutadà Iustitia Europa. Un dels recursos interposats per part d'un advocat denuncia també la gestió per part de l'exconsellera de Justícia i Interior, Salomé Pradas.
Així mateix, el TSJCV li demanava a la Fiscalia que emetera un informe per a pronunciar-se sobre la competència de l'alt tribunal valencià per a seguir la causa, així com sobre l'admissió o inadmissió dels escrits remesos per les parts.
Ara, amb el seu informe, la Fiscalia es pronuncia a favor que s'investiguen les responsabilitats penals dels querellats i apunta al fet que "és més que raonable fer una única instrucció atesa la magnitud de la causa, la complexitat dels fets, la participació com a querellats i denunciats de múltiples autoritats polítiques i responsables d'organismes públics, la previsible dificultat de la recerca, i l'ingent número de perjudicats i de possibles testimonis i pèrits", indica.
Alhora, s'inhibeix en favor dels jutjats d'instrucció en considerar que, en este moment, l'òrgan que ha d'assumir la investigació dels fets és un jutjat d'instrucció que "porte a terme una completa investigació dels fets". Així, manté que en el cas que este òrgan aprecie indicis suficients de criminalitat contra Carlos Mazón caldria elevar una exposició raonada al TSJCV atesa la condició d'aforat del president de la Generalitat.
Una investigació de gran magnitud i dificultat
La Fiscalia considera que obrir una única instrucció és “més que raonable”, pel fet que és una investigació de gran magnitud i dificultat. L'organisme preveu un "ingent nombre de perjudicats, possibles testimonis i pèrits" sobre un fet tan complex com la DANA, en què es van veure implicades múltiples autoritats polítiques i altres responsables d’organismes públics, que ara intervindran com a querellats i com a denunciats.
Este organisme també assenyala en l’escrit que totes les acusacions coincideixen a denunciar la “desatenció del deure” de les “màximes autoritats autonòmiques valencianes”, ja que, “aliens als escenaris d'alertes i missatges que s'emetien per diferents organismes, van ometre el dictat de resolucions i de decisions que eren de la seua competència”. Per tant, “no van evitar o reduir l'entitat de la catàstrofe esdevinguda”.
“Entenem que en totes les denúncies subjau la mateixa atribució de fets, amb independència de les diferents qualificacions jurídiques efectuades pels querellants i denunciants, i, de manera unànime, basada en l'omissió i infracció dels deures propis i inherents a la funció dels denunciats”, indica en l'informe.