Fresco: “Apostar per més autoconsum i menys fotovoltaiques és tècnicament una barbaritat i frega l’anticiència”

El director general de Transició Ecològica cessat convida a assumir que la implantació de les plantes fotovoltaiques canviarà el paisatge valencià perquè l’autoconsum és insuficient

Pedro Fresco, fins a aquest divendres director general de Transició Ecològica, durant la seua intervenció en 'Les notícies del matí'
Pedro Fresco, fins a aquest divendres director general de Transició Ecològica, durant la seua intervenció en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

“El pla ha que ha presentat Compromís, de més autoconsum energètic i menys fotovoltaiques, és tècnicament una barbaritat i frega l’anticiència”. Així ho veu Pedro Fresco, director general de Transició Ecològica i un dels escassos membres de l’equip de l’exconsellera Mireia Mollà que es mantenien al càrrec fins que aquest divendres el cessarà el Consell.

Fresco s’ha mostrat molt crític amb la nova direcció empresa per Compromís en matèria d’energia renovables i, en una intervenció en Les notícies del matí, ha assegurat que “com a professional”, veu “inviable” que s’aposte per afavorir les plantes solars en sostres i polígons, perquè creu que això, contràriament al plantejament, farà que hi haja més macroplantes.

“Impulsar l'autoconsum, és prioritari, però no excloent”, afirmava el fins aquest divendres director general de Transició Ecològica. Des del seu punt de vista, per a assolir la descarbonització en 2050, cal reduir el consum, impulsar l’autoconsum, però també recórrer a plantes fotovoltaiques intentant que “l’afecció ambiental siga la menor, i maximitzar el nivell d’acceptació social”.

En opinió del director general de Transició Ecològica, la Comunitat Valenciana és “una de les pitjors en desenvolupament de renovables”, tot i admetre que “hi ha molts megavats que estan a punt de ser autoritzats”. Fresco instava a aprovar plantes fotovoltaiques “mitjanes”, perquè “si no és així, al final es faran macroplantes”. Encara que, a parer seu, aquest risc “no s’ha volgut entendre des d’algun departament de la Generalitat”.

A més, en la seua intervenció en Les notícies del matí, Fresco convidava a assumir que la implantació de plantes fotovoltaiques suposarà un canvi paisatgístic en el territori. “El paisatge canviarà, perquè la descarbonització obligarà al fet que el paisatge canvie”, sentenciava el fins ara responsable de la Direcció General de Transició Ecològica.

“Limitar, per criteris paisatgístics, les plantes de menor proporció, farà que hi haja més macroplantes, que és precisament el que es volia evitar”, advertia el fins aquest divendres responsable de Transició Ecològica.

Pedro Fresco, a qui no ha sorprés el seu cessament, ha afirmat que la nova visió de la Generalitat en matèria de renovables, que s’ha emprés arran de la destitució de Mireia Mollà, “professionalment” li estava “fent mal”, per això assegura que tenia preparada la seua carta de dimissió.

“Sabia, des de feia setmanes, que em destituirien i sabia que estaven buscant substitut”, ha asseverat.

D’altra banda, Enric Juan és la persona escollida per a ocupar la Direcció General de Transició Ecològica, amb la finalitat de "donar un nou impuls a la tramitació i instal·lació de panells fotovoltaics d'autoconsum energètic", com apunten fonts de l'administració autonòmica. Juan és llicenciat en Ciència i Enginyeria dels Materials per la universitat Imperial College de Londres i, a més, compta amb un màster de Democràcia, Drets Humans i Globalització.

També et pot interessar

stats