Gabriela Bravo: "Ho dic i ho mantinc; la norma del 'només sí és sí' ha generat alarma"

La consellera de Justícia qüestiona el criteri de la Fiscalia General de l'Estat per a frenar la rebaixa automàtica de les penes

La consellera de Justícia i Administració Pública, Gabriela Bravo

Calma és el que demana i no troba Gabriela Bravo en el debat sobre la norma del només sí és sí, després de la controvèrsia generada per les rebaixes de penes en causes sobre delictes sexuals decretada per alguns jutges des de l'aplicació de la norma. La consellera de Justícia ha tornat a carregar contra la llei de garantia integral de la llibertat sexual des dels micròfons dÀ Punt. "Ho dic i ho mantinc, ha generat una alarma important (...) Una reforma pensada per a millorar els tipus delictius i configurar una xarxa assistencial més ben dotada per a les víctimes, que acaba generant beneficis als condemnats, ocasiona una alarma important", ha manifestat a Les Notícies del Matí.

"Es va vendre per a donar millors respostes punitives i millors eines al poder judicial per a valorar consentiment, però efectivament ha generat alarma. Cal obrir una reflexió", ha insistit.

"Hi ha defectes de la llei que van ser advertits pels informes judicials, ho he mantingut sempre (...) des del meu punt de vista va ser una errada no fer cas de les observacions que els òrgans consultius van posar de manifest", ha insistit Bravo. En opinió de la consellera, el fet que "que desapareguen els abusos i unificar-ho tot en un mateix concepte [les agressions sexuals] ha generat una mica de caos".

Hi ha defectes de la llei que van ser advertits pels informes judicials (...) Hi ha un defecte de tècnica legislativa important

El febrer la comissió permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va emetre un dictamen no vinculant que adverteix sobre les penes màximes que contemplava la nova llei, no les mínimes que és on s'està centrant la controvèrsia des de l'aplicació de la norma. Per a Bravo aquesta circumstància no és tan rellevat com pel fet que s'assenyalara la possibilitat d'un problema en la diferent graduació de penes entre les normes. Segons entén, "la primera alarma ha vingut pels mínims, però quan es coneguera la rebaixa també dels màxims haguérem tingut tal qual el problema, perquè l'efecte és una reducció de penes sobre el mateix delicte".

Bravo també s'ha desmarcat del criteri marcat per la Fiscalia General de l'Estat, perquè no es modifiquen automàticament a la baixa les penes. La titular Justícia, que és fiscal de carrera, perquè assegura que no comparteix la solució que s'ha donat a la "discussió doctrinal" que hi ha en el rerefons de la polèmica. Segons ha recordat, la llei del només sí és sí no té una disposició transitòria que marque els criteris d'actuació en el canvi d'una norma a l'altra. En la seua absència i donades les resolucions judicials de revisió a la baixa de penes, la Fiscalia General ha apel·lat a la disposició transitòria que es va aplicar per a resoldre el trànsit entre el Codi Penal de 1973 i el del 1995. "No estic d'acord", ha manifestat la consellera, que pensa que la disposició transitòria està pensada per a aquella circumstància i no l'actual. "La fiscalia diu el contrari i jo ho respecte, però ja hi ha audiències provincials que estan aplicant el contrari", ha dit.

La Fiscalia General de l'Estat ha marcat un criteri que respecte, però no estic d'acord

"Quan una llei està generant tants problemes, quan l'entrada en vigor genera tanta casuística, tenim un defecte de tècnica legislativa important", ha argumentat la consellera.

La titular de Justícia s'ha mostrat molt crítica amb la crispació que s'ha generat al voltant de la norma repartint culpes. "Ací s'ha enganyat a tot el món. L'esbroncada i el soroll no són el millor escenari per a prendre decisions" ha manifestat Bravo, que ha retret la ministra d'Igualtat l'atribució genèrica d'un comportament masclista al sector judicial. "Jo he sigut molt crítica amb algunes resolucions. Però per un fet circumstancial no podem qualificar de masclista un col·lectiu complet, que representa el tercer poder de l'estat".

Irene Montero estarà encertada o no, però en cap cas mereix els insults que ha rebut des de representants de la sobirania popular

No obstant el retret, Gabriel Bravo s'ha manifestat amb rotunditat contra la violència verbal desplegada contra la ministra d'Igualtat, particularment greu en les manifestacions que la banca de Vox va proferir aquest dimecres al Congrés. "No estic d'acord amb el que vaig veure ahir en el Congrés, hi ha línies roges que no s'han de creuar mai. La ministra estarà encertada o no, però en cap cas mereix els insults que ha rebut des de representants de la sobirania popular. No fem cap favor a la democràcia ni a la ciutadania, quan la política és substituïda per la confrontació, la brega i els insults".

També et pot interessar

stats