Galiana, sobre la seua retirada de la primera línia política: “Me’n vaig forçat, per a no ser forçat a anar-me’n”
El regidor de Comerç de València i fins demà de Cultura Festiva assegura que se’n va per la falta de primàries ciutadanes en Compromís i abans que algú li done “el lloc 33 de la llista”
Forma part de la corporació de València des del 2015 al capdavant de l’àrea de Comerç, competències que ha mantingut fins ara. El febrer del 2020 Carlos Galiana incorporava les responsabilitats de Cultura Festiva perquè s'havia obert una investigació al seu company de govern, i també de partit, Pere Fuset, a qui aquest divendres retornarà les responsabilitats, mesos després de quedar absolt de l’accident mortal de Vivers. Huit anys després d’entrar com a regidor i tres anys després d’assumir Cultura Festiva, Carlos Galina (Compromís) es retira de la primera línia política. “Me’n vaig forçat per a no ser forçat a anar-me’n”, ha reconegut explícitament en Les notícies del matí, on ha acudit aquest dijous per a fer balanç de les Falles d’enguany.
Assegura que es va sentir atret per Compromís, “un partit que feia primàries obertes a la ciutadania, en les quals creia de manera ferma”, però enguany no n'hi ha hagut i això no ha agradat al regidor. “Set persones s’ajuntaven per a triar una llista i, abans que ningú em done el número 33 de la llista, me’n vaig jo”, reconeixia.
Tot i admetre que no es retirarà de la política municipal amb rancor, al maig, i d’afirmar que cedirà el testimoni de Cultura Festiva a Pere Fuset “molt satisfet” després d’una setmana de Falles en què s’ha recuperat la normalitat absoluta i ha eixit tot bé, reconeix que la seua continuïtat en Cultura Festiva no depén d’ell, “però tampoc hi ha cap problema”.
Tornada de les competències a Fuset
“Acaba una etapa i s’entrega el testimoni”, matisava en referència a la junta de govern local que aquest divendres aprovarà la substitució de Galiana per Fuset en la Regidoria de Cultura Festiva.
Pel que fa al balanç de la setmana fallera, que acabem de deixar enrere, una de les més multitudinàries de les últimes dècades, amb més de dos milions de visitants, i que ha obert el debat sobre la massificació de les festes, Carlos Galiana advoca per “repensar” moltes coses.
“Cal repensar alguns aspectes de la festa, com la Crida”. En aquest sentit, admetia que l’afluència de gent que s’ha concentrat enguany davant de les Torres de Serrans, fins a 100.000 persones, i el consum de begudes obliguen a pensar en un altre model d’acte. “No dic que siga un acte exclusivament per a fallers, però s’ha de repensar”, assenyalava durant la seua intervenció en Les Notícies del matí.
Pel que fa a l’allau de visitants de les Falles, l’encara regidor de Cultura Festiva la justificava amb la coincidència dels dies grans en cap de setmana, el bon oratge, les ganes de festa després de la pandèmia. Tot açò han afavorit que fallers i visitants eixiren als carrers. Encara que, des del seu punt de vista, “la festa no ha canviat tant a la d’abans de la pandèmia”, pel que fa al volum de visitants.
Com toques les mascletaes de la plaça de l’Ajuntament, et voldran matar, fa falta molta pedagogia
En la seua opinió, és el moment d’introduir canvis en la festa, aprofitant que el col·lectiu està estudiant alguns canvis en el reglament faller. Ara bé, Carlos Galiana adverteix que aquests canvis no arriben a les Falles de l’any que ve, que ja estan preparant-se, i assenyala que, per a introduir canvis en la festa, abans ha d’haver-hi una tasca pedagògica.
Entre les modificacions en l’horitzó, la possibilitat de disparar les mascletaes en un altre lloc, i entre aquells que Galiana descarta canviar són els de l’Ofrena. Ara bé, les modificacions les veu a llarg termini.
“Com toques les mascletaes de la plaça de l’Ajuntament, et voldran matar, fa falta molta pedagogia. És moment de dir “200.000 persones en una plaça?”, explicava en Les notícies del matí. Sobre això, aclaria que, primerament, s’haurà de determinar si això implica un problema de seguretat i, tan sols en el cas que ho siga, pensar en altres alternatives negociades amb els fallers i el sector.
L'Ofrena no es toca
El regidor ha remarcat que els canvis de la festa han d’estar negociats amb el col·lectiu faller i, com a exemple, ha citat l’Ofrena, per a la qual s’han buscat alternatives en els últims anys, com la de fer una sessió matinal o la d’introduir una tercera via d’arribada de comissions a la plaça de la Mare de Déu pel carrer dels Cavallers, però l’assemblea de presidents les han descartades.
Per tant, Galiana no veu més alternativa que mantindre-la com està actualment, malgrat que en anys de molta participació, com ha sigut enguany, acabe ben entrada la matinada.