Gamarra: "No votarem sí per respecte als espanyols i no votem no per respecte al senyor Tamames"
La portaveu parlamentària dels populars es desmarca de la moció presentada per Vox i reivindica el seu partit com l'única "alternativa moderada" al govern "en descomposició" de Sánchez
La segona jornada del debat de la sisena moció de censura de la democràcia, segona de la legislatura contra el president Pedro Sánchez, ha començat puntual a les nou del matí amb la intervenció de Cuca Gamarra, portaveu al Congrés del principal partit de l'oposició. En les primeres paraules pronunciades des del faristol ja ha justificat que el seu partit haja decidit abstindre's en la votació, com ja va avançar que farien el líder estatal, Alberto Núñez Feijóo. "La moció ha sigut simplement ociosa. No és el lloc, ni el moment, ni la manera per a un acte de propaganda electoral. No hi cap el suport del PP", ha resumit Gamarra.
La portaveu popular ha tractat de defensar la posició equidistant a la moció registrada per Vox i ha argumentat que aquesta vegada no hi votarà en contra, com sí que va fer sota el mandat de Pablo Casado en la primera, per "respecte" al candidat que ara presenta l'extrema dreta, el veterà professor i economista Ramón Tamames. "No votarem sí per respecte als espanyols i no votem no per respecte al senyor Tamames", ha assenyalat, per a afegir després que l'abstenció és "congruent" perquè el candidat és "inadequat" i el plantejament "vague". "No participarem en una iniciativa derrotada per endavant quan el que esperem són unes eleccions d'ací a poc perquè es pronuncie la ciutadania espanyola", ha subratllat.
Durant el discurs, la també secretària general del PP ha carregat contra el govern de coalició que constitueixen el PSOE i Unides Podem i, alhora, ha tractat de marcar distàncies amb la iniciativa que ha presentat la ultradreta. Ha reivindicat la seua formació com l'única "alternativa moderada" a l'executiu actual, que ha qualificat d'"agònic" i "en descomposició". "Som qui millor agrupa els espanyols que volen posar fi a aquest malson i passar d'un govern que resisteix a un altre que governa", ha assenyalat, en clau electoral clara.
Gamarra ha fet també referència a la intervenció aquest dimarts de la vicepresidenta segona de l'executiu, Yolanda Díaz, a la qual ha qualificat d'"alumna avantatjada de Pablo Iglesias" i que ahir "va ser proclamada la marca blanca de Pedro Sánchez".
En l'obertura de la sessió parlamentària, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha anunciat que la votació final de la moció de censura no tindrà lloc abans de les 11:00 hores, una vegada conclòs el debat. Serà nominal, per nomenament i ordre alfabètic, encara que la lletra d'inici es triarà per sorteig.
Aquesta sisena moció de censura de la democràcia, anunciada fa tres mesos, ha quedat descafeïnada amb el pas de les setmanes i va nàixer pràcticament morta. Primer, perquè a penes té possibilitat de prosperar per la falta de suport parlamentari, segons apunten totes les previsions: Vox té només 52 dels 350 diputats i diputades de la cambra. Segon, perquè la intervenció del candidat ja es coneixia per endavant, ja que es va filtrar als mitjans de comunicació. Tercer, perquè el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, no està ni present a l'hemicicle.
Patxi López: "Vox ha deixat clar que és el mateix que el PP"
En el seu torn, el portaveu socialista, Patxi López, ha carregat durament contra el PP i, seguint la línia argumental de Pedro Sánchez la vespra, els ha mesclat amb Vox com si foren la mateixa cosa. "Vox ha deixat manifestament clar que dreta i extrema dreta estan junts, per al bo i el dolent. Que són el mateix, que defensen el mateix", ha proclamat, i ha avisat Feijóo que el seu futur està "en mans" de la ultradreta. Així, un dels principals fils argumentals de l'exlehendakari ha sigut l'advertència sobre l'aliança PP-Vox després de les eleccions generals, que en realitat és l'única alternativa viable a l'actual govern progressista a causa de la fragmentació que hi ha en el mapa polític.
El socialista basc ha retret al PP l'abstenció en la moció de censura i els acusa d'haver triat el bàndol "de l'opressor" i "legitimar el model de l'extrema dreta". "Vox és l'esmena a la totalitat de quaranta anys de democràcia, i vostés s'abstindran. Són els que enyoren l'etapa més negra de la nostra història, i vostés s'abstindran. L'Europa d'Orban, de Meloni, de Le Pen, i vostés s'abstindran", ha criticat.
Igualment dur s'ha mostrat amb Tamames, de qui ha dit que "no és tan innocent com vol semblar". Així, l'ha acusat de no representar la Transició amb el paper que ha jugat en la moció de censura per estar "endolcint el verí" de Vox. "Vosté s'ha prestat a una representació i està posant el seu nom al servei de l'extrema dreta", li ha amollat. També ha rebutjat les crítiques del professor a la llei de memòria democràtica i la seua visió de la història d'Espanya, per la qual va arribar a dir dimarts que en la Guerra Civil "no va haver-hi ni bons ni dolents". "El pròxim què serà?, què en la dictadura no va haver-hi ni bons ni dolents? Aquesta és la seua memòria democràtica?", li ha preguntat.