La Generalitat acatarà la sentència dels estudis de Medicina i l'oposició es congratula de la decisió

La UMH discrepa de la sentència i assegura que va obrir el procés per a defensar l’alumnat

Campus universitat de Sant Vicent del Raspeig, on podrà continuar impartint-se Medicina, vist des de la coberta de la biblioteca
Campus universitat de Sant Vicent del Raspeig, on podrà continuar impartint-se Medicina, vist des de la coberta de la biblioteca / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
16 de desembre 2024 - 15:06 Actualitzat: 16 de desembre 2024 - 15:52

La Generalitat, que va advocar per un únic campus universitari de Medicina a la província d'Alacant, ja ha avançat que acatarà la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana després de conéixer este dilluns la decisió que implica que la Universitat d’Alacant (UA) puga impartir Medicina. Tot i això, des del govern valencià han assegurat que sempre s’havia buscat evitar un enfrontament entre les dos universitats públiques de la província que imparteixen estos estudis, la d’Alacant i la Miguel Hernández d’Elx.

Qui sí que ha mostrat la seua disconformitat amb la sentència ha sigut la mateixa Universitat Miguel Hernández (UMH) d'Elx, que diu que “respecta” la resolució del TSJCV, però no comparteix “en absolut” la majoria dels seus arguments ni tampoc la part dispositiva de la sentència. En un comunicat, subratlla que la principal raó per la qual va interposar el contenciós va ser la defensa dels interessos de l'estudiantat de Medicina i de “la sostenibilitat econòmica del sistema universitari valencià”.

El PSPV i Compromís celebren la decisió

Per contra, el PSPV i Compromís s'han congratulat de la decisió del TSJCV, que reconeix la legalitat del decret del Consell d'agost del 2022 que autoritzava la implantació del grau de Medicina en la Universitat d'Alacant (UA). La resolució judicial també tomba el recurs contra esta decisió interposat per la Universitat Miguel Hernández (UMH) d'Elx. Tot i que es pot recórrer contra sentència encara al Suprem, els socialistes creuen que la sentència posa de manifest la incapacitat del cap del Consell, Carlos Mazón, i del titular d’Universitats, José Antonio Rovira, “per a gestionar esta capacitat”. “Senyor Mazón, ja està bé de boicotejar una iniciativa tan necessària”, asseguraven els socialistes en xarxes socials.

Compromís ha afirmat que la sentència que permet la continuïtat dels estudis de medicina al campus de la Universitat d’Alacant “és una gran notícia” no sols per a esta institució acadèmica, sinó també per a l’ensenyament públic i de qualitat, com expressava Àgueda Micó, diputada de Compromís-Sumar al Congrés, en les xarxes socials.

Puig: “Ara alguns, que volien limitar Alacant, haurien de reflexionar”

Ximo Puig, al capdavant del Consell que va donar llum verda al decret d'agost del 2022 que va autoritzar la implantació del grau de Medicina en la Universitat d'Alacant i que suposava que estos estudis s’impartiren en dos campus de la província d’Alacant, considerava en la xarxa social X que la sentència ha fet imperar el sentit comú. “Ara alguns, que volien limitar Alacant, haurien de reflexionar”, ha valorat l’expresident de la Generalitat.

El Consell actual, partidari de fer un únic campus universitari on s’impartiren estos estudis, argumentava ara que “des del principi es va tractar que no hi haguera un enfrontament al jutjat entre les universitats públiques d’Alacant”. “S’ha tractat sempre d’arribar a un consens; per això, es va proposar eixe campus interuniversitari a la província d’Alacant, amb tots els avantatges de les dos universitats, que permetera que tots els estudiants pogueren beneficiar-se de fer les pràctiques en els grans hospitals de la província”, ha exposat Esther Gómez, secretària autonòmica d’Universitats. No obstant això, Gómez ha mostrat la total predisposició del Consell a donar compliment a la sentència. “Per descomptat que la conselleria acata les sentències i en este cas així va ser”, ha afegit.

Des del consistori alacantí també han manifestat la satisfacció per la decisió del TSJCV que implica retindre la titulació de medicina en el campus universitari de Sant Vicent del Raspeig. El vicealcalde Manuel Villar ha assegurat que el fet que tant la Universitat d’Alacant com la Miguel Hernández d’Elx puguen impartir estos estudis de la branca sanitària “és una esquenada a l’oferta educativa de qualitat i d’excel·lència”. “El fet que s’impartisca en la UA i la UMH ens fa més forts”, remarcava.

"Garrotada" a Mazón i "trellat" de la decisió

La portaveu del PSPV al consistori, Ana Barceló, ha valorat esta "magnífica notícia que reforça la sanitat pública i avala l'aposta del govern de Ximo Puig per implantar Medicina en la UA". "Esta sentència suposa tota una garrotada al cap del Consell, que ha enfrontat universitats públiques. Amb esta sentència, guanya la província, guanyen els estudiants i guanya la sanitat pública", ha manifestat la també exconsellera de Sanitat en declaracions remeses als mitjans.

Des d'altre grup municipal, el d'EU-Podem, assenyalaven que la resolució del TSJCV ha posat "trellat" respecte a la implantació del grau de Medicina i és necessari "recordar que va ser el Partit Popular, sota el govern d'Eduardo Zaplana, qui va privar al campus alacantí de la possibilitat d'impartir la carrera de Medicina, una decisió que encara hui té conseqüències per a la comunitat educativa i sanitària de la província".

Per la seua banda, l'alcalde de Sant Vicent del Raspeig, José Rafael Pascual, també ha aplaudit la resolució: "Ens proporciona una gran tranquil·litat i satisfacció, perquè garanteix que es continuarà impartint al campus de Sant Vicent una titulació que ha comptat amb el suport d'este ajuntament des del primer dia".

També et pot interessar

stats