La Generalitat acudeix al Consell de Política Fiscal amb la petició urgent de reformar el sistema de finançament
España també reclama que s’estudien alternatives per al deute que acumulen les autonomies, “generat per les disfuncions” del model actual
Accelerar el sistema de finançament autonòmic i estudiar alternatives per al deute que arrosseguen algunes comunitats autònomes, entre elles la valenciana. Són dues de les reclamacions que plantejarà la Comunitat Valenciana en el Consell de Política Fiscal i Financera, que se celebra aquest dimecres a Madrid, i al qual assisteix el conseller d’Hisenda, Arcadi España.
Abans d’entrar a la reunió, el responsable d’Hisenda valencià ha avançat que tenia previst instar el govern espanyol a accelerar el procés de la reforma del finançament autonòmic. "Fa molt de temps que es retarda", apuntava, alhora que assenyalava que el departament de Montero ha de contestar “ja” totes les al·legacions que van presentar les comunitats autònomes al principi d’any per a continuar avançant així en la reforma.
D’altra banda, España ha recordat que hi ha “un volum molt gran de deute de les comunitats autònomes, generat per les disfuncions del model de finançament autonòmic i pel context” que ell instaria a abordar. A aquest fet, cal afegir la pujada dels tipus d’interés del Banc Central Europeu, com ha apuntat el conseller valencià.
El conseller d’Hisenda tenia previst plantejar en aquesta reunió que s’encarregue a l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal d'Espanya, l’Airef, un estudi sobre alternatives pel que fa al deute de les comunitats autònomes. Entre aquestes alternatives, Arcadi España citava l’opció de reestructurar el deute o un quitament.
España ha justificat la necessitat de disposar d’un nou model de finançament perquè les hisendes autonòmiques compten amb més recursos per als pressupostos de l’any que ve, uns comptes que, des del punt de vista del conseller, “responguen adequadament a les necessitats dels ciutadans i ciutadanes d’aquest país, i això implica comptar amb les comunitats autònomes i dotar-les de més recursos”.
El Ministeri i els consellers d’Hisenda de les comunitats autònomes, en la reunió d’aquest dimecres, tenen previst abordar la proposta de l'executiu d'ampliar el marge del dèficit per a les autonomies, que passarà del 0,1% al 0,3% del PIB de cada una el 2023.
La ministra d'Hisenda també informarà els responsables autonòmics del sostre de despesa previst per a l'any que ve, aprovat aquest dimarts pel Consell de Ministres.