La Generalitat apostarà per l’aigua depurada per a pal·liar la sequera al camp

La directora general de l’Aigua assegura que no està en contra de les dessalinitzadores, però defensa com a prioritaris els transvasaments i la reutilització de recursos hídrics

 

La depuradora de Pinedo, en una imatge d'arxiu
La depuradora de Pinedo, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Aigua depurada per a pal·liar les restriccions que patiran els regants. Eixa serà l’aposta de la Generalitat, segons ha manifestat la directora general de l’Aigua, Sabina Goretti, sobretot en referència a les noves retallades en l’aigua de reg que anunciarà dimecres la Confederació Hidrogràfica del Xúquer als llauradors que s’abasteixen del Túria, després de la reunió de la comissió de desembassament.

Goretti ha explicat que la Conselleria d’Agricultura ja ha oferit als responsables de la confederació hidrogràfica i els regants de les séquies del Túria aigua depurada per a incorporar-la a sistemes com el d’este riu, per al qual es decretava este dimarts la prealerta.

En esta línia, la directora general de l’Aigua, tot i que les competències en matèria de repartiment de l’aigua són de les confederacions hidrogràfiques, dependents del ministeri, ha apuntat que les mesures que ja s’apliquen en sistemes valencians que estan en situació d’emergència, com els de la Marina, o alerta, com el del Millars o la Plana de Castelló, pretenen evitar mesures més restrictives, com ara la retallada en el consum humà o les piscines.

“No entenem que s’aboque aigua a la mar quan hi ha una necessitat tan gran d’aigua”, afirmava amb relació al dèficit hídric que pateixen els regants i les restriccions que, si no plou prompte, hauran d’afrontar cada vegada més cultius. “Les nostres inversions estan anant per este camí”, apuntava en referència a l’aposta per la depuració d’aigua.

Sabina Goretti indicava que enguany l'Epsar, l’empresa pública que gestiona la depuració d’aigua a la Comunitat Valenciana, contempla 60 milions d’euros d’inversió, primer per al finançament de terrenys terciaris —els que acullen les infraestructures públiques— i per a conduccions que permeten fer arribar l’aigua reutilitzada fins a totes les comunitats de regants.

Paral·lelament a l’aigua reutilitzada, Goretti ha recordat que la Generalitat ja ha començat la tramitació de les obres d’emergència de pous a Canet lo Roig, Traiguera i la Jana, d’una banda, i d’altra, a Xodos, Vistabella i Benafigos per a garantir l’abastiment d’aigua per al consum humà. “Només enguany es mobilitzaran huit milions d’euros per a garantir l'abastiment”, apuntava la responsable d’Aigua, quan detallava les “actuacions ràpides” que està fent la seua conselleria “per a atendre la demanda urgent d’aigua”.

D’altra banda, i pel que fa a les dessalinitzadores, la directora general tot i no rebutjar-les de ple, assegura que no és la millor opció per a subministrar la població, a més d’haver-hi un retard, per part del govern central, en l’execució de les que queden pendents, segons ha denunciat.

No estem en contra de la dessalinització, però han de ser prioritaris els transvasaments, la reutilització i la desolació com a complement Sabina Goretti - Directora general de l'Aigua

“Acuamed va retardant la finalització de les dessalinitzadores de la Comunitat Valenciana perquè necessita inversió per a distribuir l'aigua”, exposava Sabina Goretti en Les notícies del matí.

En este sentit, assenyalava que “Acuamed vol portar aigua de la costa a l’interior, una cosa faraònica, però hi ha alternatives més ràpides, com els pous que està fent la Conselleria a Castelló”, manifestava durant la seua intervenció en la ràdio d’À Punt.

No obstant això, la directora general de l’Aigua ha indicat que la Generalitat “no està en contra de la dessalinització, però han de ser prioritaris els transvasaments, la reutilització i la dessalinització com a complement, perquè l’aigua procedent de les dessalinitzadores s’ha de mesclar amb altra aigua, fa falta més aigua”. 

També et pot interessar

stats