Directes
Ara en la televisió
L'ALQUERIA BLANCA (17)
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

La Generalitat de Catalunya crea un fons per a pagar les multes als encausats del 'procés' pel Tribunal de Comptes

El fons, amb una dotació de 10 milions d'euros, ajudarà els ex-alts càrrecs als quals la justícia reclama 5,4 milions de fiances per haver promocionat el referèndum il·legal de l'1-O a l'estranger usant diners públics

El conseller d'Economia, Jaume Giró, durant la roda de premsa posterior a la reunió del govern de Catalunya / Toni Albir (Efe)

La Generalitat de Catalunya ha creat un fons amb dotació inicial de 10 milions d'euros per a ajudar els ex-alts càrrecs de la Generalitat als quals el Tribunal de Comptes reclama fiances per valor de 5,4 milions per haver promocionat el referèndum il·legal de l'1-O a l'estranger usant, suposadament, diners públics.

Aquest fons portarà el nom de fons complementari de riscos de la Generalitat de Catalunya i s'hi podrà acollir qualsevol funcionari a qui es demanen responsabilitats legals per activitats relacionades amb el compliment del seu càrrec, sempre que complisca uns requisits.

"No és un aval directe", ha assegurat en roda de premsa el conseller d'Economia, Jaume Giró. El conseller ha defensat la "solidesa jurídica" d'aquest mecanisme i ha descartat que es puga acusar la Generalitat de malversació per auxiliar els 34 dirigents del 'procés' als quals el tribunal administratiu reclama fiances per un import total de 5,4 milions d'euros perquè en cap moment hi haurà "desplaçament patrimonial".

El funcionament s'assemblarà al d'una assegurança privada i serà una entitat financera encara per concretar la que avalarà les esmentades fiances, amb un contraaval de la Generalitat de Catalunya. Els diners no es transferirà fins que hi haja una sentència ferma que l'exigisca i s'hagen esgotat totes les vies de recurs "nacionals i internacionals". Arribat aquest punt, "el beneficiari haurà de retornar els diners, els interessos i les costes a l'administració", ha dit Giró.

El fons es nodrirà dels pressupostos de Catalunya

Giró ha aclarit que aquest fons, dotat amb aquesta aportació inicial de 10 milions d'euros, es nodrirà dels pressupostos de la Generalitat, encara que no ha especificat de quina partida en concret.

Fins que la Generalitat trobe una entitat financera disposada a avalar aquest fons, l'Institut Català de Finances, de manera provisional, actuarà com a entitat gestora, i el contra aval de la Generalitat es canalitzarà també a través de l'ICF, que és l'entitat financera pública de la Generalitat.

Giró ha remarcat que es "bloquejaran diners per a un aval", de manera que "no es donarà a ningú 10 milions".

Vilagrà defensa el "principi d'indemnitat"

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha reivindicat la posada en marxa d'aquest fons en compliment del "principi d'indemnitat", pel qual les administracions han de "defensar els servidors públics" immersos en causes judicials per qüestions relacionades amb el compliment del seu treball fins que hi haja sentència ferma.

Els requisits per a acollir-se a aquest fons són tres: que no hi haja sentència ferma, que no existisca una altra pòlissa d'assegurança que cobrisca el cas i que la Generalitat no haja iniciat cap acció contra aquesta persona.

També et pot interessar