Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

La Generalitat creu que condonar el deute no és suficient i demana augmentar els recursos del sistema

El secretari autonòmic d'Hisenda avisa que les obligacions contretes representaran el 55% del PIB del territori en els pròxims deu anys

La consellera d'Hisenda, Ruth Merino, i el secretari autonòmic, Eusebio Monzó / Conselleria d'Hisenda

El secretari autonòmic d'Hisenda, Eusebio Monzó, ha afirmat este divendres que la condonació del deute a comunitats que han tingut uns ingressos "molt inferiors" ja no és suficient i per això ha demanat una aportació més gran de recursos al sistema de finançament autonòmic.

Monzó, que ha intervingut en un seminari de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) amb les comunitats autònomes sobre els reptes i implicacions del nou marc fiscal europeu en l'àmbit autonòmic, ha recordat que un 78% del deute públic valencià està "directament provocat" per les insuficiències del sistema de finançament.

Si no canvia res, el deute contret representarà el 55% del PIB del territori en els pròxims deu anys, segons ha assenyalat a partir d'un informe de Fedea, i la càrrega financera derivada estarà en 1.500 milions. La quantia és equivalent al 10% dels recursos que rep del sistema cada any. "Per desgràcia, una condonació de deute en este moment per a les comunitats que tenim un deute tan alt per haver tingut uns ingressos molt inferiors ja no és prou, sinó que també és necessari el canvi del model de finançament", ha defensat.

Monzó ha denunciat que els "grans desequilibris" del model actual, units a l'entrada en vigor del nou marc fiscal europeu, converteixen en "un assumpte més urgent si cap" la reforma del sistema de finançament, que està caducat des del 2014. A parer d'ell, pretendre abordar objectius homogenis d'estabilitat mentre persistisquen diferències en els nivells d'ingrés per habitant de més de cinquanta punts percentuals i de trenta en el cas de les despeses no sols és "irreal", sinó que és "objectivament injust".

Desplegar una regla de despesa homogènia per a totes les comunitats autònomes condueix a la conclusió que la població que està en una comunitat infrafinançada, com la valenciana, "ha de resignar-se a rebre els serveis de menor qualitat, fins i tot malgrat fer un esforç fiscal més gran", ha defensat.

Només amb una aportació major de recursos per part de l'Estat seria possible arribar a un acord bàsic per a escometre la reforma sense que cap comunitat perda ingressos, segons Monzó. Mentrestant, i davant de la pressió de les despeses socials que suporten totes les comunitats autònomes, ha assenyalat que el govern estatal "hauria de ser conscient que, amb una aportació addicional de 3.000 milions a l'any i sense llevar ingressos de ningú", es podria acabar amb les diferències derivades del model actual.

Reforma del finançament

També et pot interessar