La Generalitat demana no desplaçar-se a les zones afectades i anticipa la possibilitat de restriccions a la mobilitat
El Consell ha habilitat un web per a centralitzar l'ajuda i centres d'entrega directa d'aliments i béns de primera necessitat a Catarroja, Paiporta, Sedaví, Torrent, Massanassa, Alfafar, Utiel i Xiva
La Generalitat ha fet este divendres una crida a la ciutadania a no desplaçar-se per carretera ni a peu a les zones afectades per la riuada per a no entorpir les tasques de rescat i d'obertura d'accessos. "És imperatiu que la gent torne a casa. No descartem mesures addicionals per a impedir que s'obstaculitzen les vies per part de cotxes particulars, perquè les fem servir per a traslladar aliments", ha advertit el president de la Generalitat. Carlos Mazón no ha volgut concretar com s'afrontarà dilluns el retorn a l'activitat laboral, si bé ha advertit que "no descartem mesures restrictives addicionals. El nivell addicional de restriccions creixerà".
El cap del Consell ha fet estes declaracions des del Centre de Coordinació Operatiu Integrat, el Cecopi, en companyia del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que s'ha incorporat a la direcció de l'emergència. El ministre ha insistit en la crida a evitar desplaçaments innecessaris per a no entorpir les tasques dels serveis d'emergència. També ha subratllat el "compromís present i futur" amb la Comunitat Valenciana, perquè "una emergència no acaba fins a la recuperació definitiva".
Entrega directa d'ajuda i un nou web per a canalitzar-la
La Generalitat ha activat carpes de protecció civil per a l'entrega directa d'ajuda humanitària i béns de primera necessitat a la població en alguns dels municipis més afectats (Picanya, Paiporta, Sedaví, Alfafar, Torrent, Massanassa, Utiel i Xiva), i espera activar centres similars a la resta en les pròximes hores.
Mazón ha informat de la creació de la pàgina web https://presidencia.gva.es/es/somsolidaritat per a centralitzar l'allau d'ofertes d'aportacions voluntàries de la ciutadania. Ha recordat el president la prioritat de canalitzar-la a través dels canals oficials, com les cambres de comerç i els números de WhatsApp habilitats, per a evitar que acabe escampada o puga entorpir les tasques de cerca i rescat.
La Diputació de València coordina les necessitats dels municipis amb els alcaldes, la vicepresidència, l'ajuda d'ONG i entitats socials, i la conselleria d'Innovació, Indústria i Turisme està en contacte amb hotels per a habilitar l'allotjament temporal de persones que s'han quedat sense casa.
El cap del Consell ha establit la prioritat més immediata en continuar obrint canals d'accessos i rescatar les víctimes, i en aprofitar estes vies per al subministrament d'aigua, aliments i productes de primera necessitat.
Dissabte s'incorporen 500 militars més
Mazón també ha anunciat la incorporació de 500 militars més este dissabte, que s'afegiran als 1.200 membres de l'UME que ja operen al territori. També s'ha mobilitzat 1.800 agents de la Policia Nacional, 750 de la Guàrdia Civil i 280 del grup de recerca i seguretat de la Benemèrita, experts en rescats, des d'altres autonomies.
El ministre ha explicat que només els treballs de la Guàrdia Civil han permés rescatar 4.500 persones. Grande-Marlaska ha reiterat l'oferta de posar a disposició de la Generalitat tots els mitjans de seguretat de l'Estat, des de l'exèrcit a funcionaris civils, així com dels recursos oferits pels 27 de la UE i països com el Marroc o Turquia.
La xifra de desapareguts, en revisió
A preguntes dels mitjans, el cap del Consell ha explicat que "les necessitats es reclamen, segons el que veiem en el terreny, segons es va actualitzant la radiografia" del desastre. També ha advertit que no es pot donar una xifra "no enganyosa" de desapareguts, perquè s'han rebut milers de cridades al 900 365 112 que s'actualitzen i disminueixen a partir de la reactivació de les comunicacions telefòniques als municipis afectats.