La Generalitat demana personar-se en la causa penal sobre la dana
Un informe d'Emergències apunta que el govern espanyol i els ajuntaments també tenen responsabilitat en protecció civil
La Generalitat ha demanat personar-se en la causa penal sobre la dana, una possibilitat que li donaria accés al procediment i li permetria recórrer contra decisions de la jutgessa de Catarroja, la investigació de la qual contradiu part del relat del Consell. El govern valencià justifica la decisió en "criteris tècnics" i la deslliga del calendari del procés, condicionat a curt termini per l'interrogatori judicial programat este divendres a l'exconsellera Salomé Pradas i el seu número dos en Emergències, Emilio Argüeso, els dos alts càrrecs del Consell investigats en la causa.
"La Generalitat es persona per criteri tècnic de l'Advocacia de la Generalitat", ha insistit Susana Camarero, vicepresidenta i portaveu, a preguntes dels periodistes en la roda de premsa posterior al ple del Consell, en què ha assegurat no haver parlat amb Pradas des de la seua imputació. La consellera ha explicat que la personació del govern valencià té a veure sempre amb la defensa de l'interés general. I l'ha connectada amb la decisió de l'executiu valencià, comunicada també este dimarts, de personar-se en el procés contra les empreses en l'entorn de Francis Puig, germà de l'expresident, amb relació al presumpte frau en el cobrament de subvencions per a la promoció del valencià.
Hi ha, però, una diferència. En esta causa, és el jutjat qui ofereix la possibilitat a la Generalitat, en tant que perjudicada econòmicament. En la de la dana, però, la decisió naix dels “tècnics” de l'Advocacia i és la gestió del Consell vigent la que està sota investigació.
Fonts de la Generalitat citades per Vozpópuli i l'Agència EFE anticipaven este dimarts de matí que la personació té a veure amb les possibles "responsabilitats de tipus civil" que podrien imposar-se a l'administració valenciana. Un extrem sobre el qual no s'ha pronunciat Camarero.
Un informe d'Emergències de la Generalitat apunta que el govern espanyol i els ajuntaments tenen responsabilitat en protecció civil
Un informe de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències remés a la jutgessa d'instrucció destaca que tant l'administració estatal com els ajuntaments tenen competències en matèria de protecció civil en cas d'inundació. El document l'ha elaborat el subdirector general d'Emergències, Jorge Suárez, i s'hi detallen tots els protocols que es van portar a terme el passat 29 d'octubre.
Respecte al govern espanyol, l'informe assenyala que el Pla Estatal de Protecció Civil contempla, quan hi ha risc d'inundacions, la figura del Comité Estatal de Coordinació (CECO), al qual s'assigna, entre altres funcions, “efectuar el seguiment de les situacions d'emergència per inundació que puguen presentar-se”. No obstant això, afig que “no es disposa d'informació sobre l'activació” d'este pla estatal i “la consegüent activació del Comité Estatal de Coordinació".
L'oposició considera que Mazón hauria de comparéixer "com a investigat"
"Més enllà del fet que la Generalitat es persone o no, qui ha d'anar al jutjat és Carlos Mazón, que és qui té les respostes. Tal vegada després de divendres, quan declare Pradas, no li donen l'oportunitat de declarar voluntàriament. Tal vegada haja d'anar obligatòriament a declarar després", ha valorat el síndic del PSPV, José Muñoz, en una primera reacció a la decisió de l'Advocacia de la Generalitat.
Cal recordar que la jutgessa de Catarroja, que ha obert a Mazón la porta a testificar de manera voluntària com a testimoni, ha inadmés les peticions de les acusacions perquè el president, protegit per l'aforament, comparega al jutjat.
Per la seua part, la portaveu de Compromís al Congrés, Àgueda Micó, considera que la Generalitat ja assumeix que l'acabaran declarant responsable civil subsidiària respecte de les conseqüències de la dana i el que pretén ara és "personar-se per a tindre accés a tota la informació i per a poder estar assabentats i actuar en conseqüència".
Segons Micó, qui hauria de personar-se "com a investigat" és el president Mazón i hauria d'anar a "donar les explicacions" sobre la seua actuació en esta tragèdia. "Mazón continua sense donar la cara i la Generalitat actua en este cas de manera tàctica perquè li interessa per a cobrir les seues necessitats com a institució que serà responsable civil subsidiària", ha afegit.
No es va declarar l'emergència catastròfica perquè "no es va posar damunt de la taula"
La vicepresidenta del Consell també s'ha pronunciat sobre la decisió del Consell de no declarar la situació d'emergència catastròfica durant la dana, el nivell màxim de gestió de la crisi sota la jurisdicció de l'administració valenciana. La possibilitat "mai va estar damunt de la taula", ni el dia 29 ni el 30, manté Camarero, que ha circumscrit la decisió, novament, en els tècnics, per l'estimació de la situació que van fer "amb la informació de què es disposava". La jutgessa de Catarroja ha recordat que esta declaració hauria situat la responsabilitat de la gestió directa de la barrancada en el president de la Generalitat, Carlos Mazón, segons la llei d'emergències.
La causa penal sobre la dana investiga possibles responsabilitats penals per les 228 morts i els milers de ferits en la barrancada. Fins ara figuren com a acusacions populars (previ pagament d'una fiança de 6.000 euros) partits polítics com Podem, Vox, el PSPV-PSOE i Ciutadans; les associacions Liberum, Acció Cultural del País Valencià, Hazte Oír i Mai Més, i el sindicat FTAP-CGT.