Directes
Ara en la televisió
ARA SONA
Ara en la ràdio
FÓRMULA TERRITORI (reemissió)

El Consell destitueix el subsecretari de Justícia (Vox) per una condemna per violència de gènere el 2011

La destitució de Luis Manuel Martín Domínguez és “immediata”, ha dit Merino, per "l'absoluta pèrdua de confiança" amb la consellera Núñez

Imatge d'arxiu del fins ara subsecretari de Justícia, Luis Manuel Martín Domínguez / GVA
À Punt NTC @apuntnoticies
14 de setembre 2023 - 18:43 Actualitzat: 15 de setembre 2023 - 08:32

La portaveu del Consell i consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, ha anunciat que el govern valencià destitueix “de manera immediata” el subsecretari de Justícia, Luis Manuel Martín Domínguez (Vox), després de saber-se que havia sigut condemnat per violència de gènere el 2011. 

Així ho ha fet públic Merino en una roda de premsa acompanyada de la consellera de Justícia, Elisa Núñez, després de celebrar un ple del Consell extraordinari. “Es tracta del trencament de la confiança absoluta de la consellera de Justícia”, ha apuntat la portaveu, que ha afegit que en el pròxim ple del Consell designaran la persona que el substituirà en el càrrec.

Merino ha detallat que Elisa Núñez ha tingut coneixement el matí d'aquest dijous que el subsecretari va ser condemnat per violència de gènere, en una sentència per conformitat. Núñez ha parlat "immediatament" amb el president de la Generalitat, Carlos Mazón, i el ple s'ha reunit aquesta vesprada per a tractar una qüestió que l'executiu ha qualificat de "greu". Així mateix, la portaveu ha evitat donar més informació sobre la condemna per considerar el tema "prou personal" i ha apel·lat “al dret a la intimitat” per a no revelar els detalls de la sentència condemnatòria. 

Es tracta de la primera destitució en el Consell i arriba just tres mesos després del pacte PP-Vox, que va materialitzar el canvi de cicle polític a la Comunitat Valenciana després de les eleccions del 28M. 

El degoteig de nomenaments dels coneguts com a segon i tercer escalons de les conselleries s'ha anat succeint des de llavors, encara que amb major lentitud en les conselleries que dirigeix Vox (la Vicepresidència primera i Conselleria de Cultura, el titular de la qual és l'extorero Vicente Barrera, i les de Justícia —Elisa Núñez— i d'Agricultura —José Luis Aguirre—). 

Comparació amb Carlos Flores, també condemnat per "violència psíquica, coaccions i vexacions"

Núñez ha sigut interrogada perquè un dels rostres més visibles del seu partit, negociador de l'acord amb el Partit Popular per a la formació del govern valencià i actual diputat en el Congrés, Carlos Flores, també va ser condemnat per violència psíquica habitual, coaccions, injúries i vexacions, i es manté en un lloc de responsabilitat política. Sobre aquest tema, la consellera s'ha limitat a apuntar que considera que ha actuat "amb coherència", "en el marc del pacte de govern entre el PP i Vox" i "en el mateix moment en què ha tingut coneixement de la notícia", si bé no ha revelat com ha arribat fins a ella aquesta informació "per prudència i discreció".

Preguntada Ruth Merino per la comparació entre Flores i aquest alt càrrec cessat hui, la portaveu del Consell ha assenyalat que "s'ha actuat de manera ràpida per tractar-se del que es tracta i per la pèrdua de confiança de la persona que l'havia nomenat”. “Això és el fonamental i el que ha fet que obrem amb celeritat", ha apuntat.

Segons consta en el web de la Generalitat, aquest càrrec de nivell directiu és natural de Huelva, té 54 anys i és llicenciat en Dret. Entre juny del 2021 i juliol de 2023 va estar treballant en l'Agència d'Habitatge Social de la Comunitat de Madrid.

Bernabé demana explicacions “urgents” al PP

Pocs minuts després de l’anunci s’han succeït les reaccions de líders polítics a les xarxes socials. De les primeres a fer-ho ha sigut la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana en funcions, Pilar Bernabé, que ha demanat explicacions urgents al Partit Popular. “En mans de qui estem? (...) Com arriba aquesta persona al govern? Ningú revisa les imposicions d’Abascal?”, s’ha qüestionat. 

La síndica del PSPV a les Corts, Rebeca Torró, en declaracions remeses als mitjans de comunicació, ha advertit que el cap del Consell "no té ni idea de qui col·loca en el seu govern", ha criticat la seua "falta de control" i ha alertat que "el més perillós és que col·loquen maltractadors de dones al capdavant de la gestió pública". En aquest context, ha censurat la "falta de transparència" del govern valencià i ha reclamat conéixer "tots els detalls de l'assumpte, després que s'hagen negat a donar més informació. "Sospitem que hi ha alguna cosa més que s'està ocultant darrere de la destitució", ha considerat.

Preguntada per À Punt Notícies, la portaveu adjunta de Compromís a les Corts, Isaura Navarro, ha assegurat que es tracta d’un problema estructural que té Vox i, per tant, el govern valencià. Així, s’ha dirigit a Mazón per a preguntar-li “com confiaran les dones maltractades en una conselleria en mans d’aquesta gent”. “(Vox) tenia una candidatura encapçalada per un maltractador, ara el subsecretari, què més falta?”, ha afegit.