La Generalitat i l'Ajuntament faran "tots els possibles" perquè la Copa de l'Amèrica torne a València

Mazón i Catalá acusen Ximo Puig i Joan Ribó, d'"abaixar els braços" i cedir la seu a Barcelona

El port de València durant la celebració de la Copa de l'Amèrica del 2007
El port de València durant la celebració de la Copa de l'Amèrica del 2007 / À Punt NTC

L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha assenyalat este dimarts que no descarta el retorn de la Copa de l'Amèrica de Vela a la ciutat, competició que ja va albergar el 2007 i el 2009. "És una qüestió que treballem tranquil·lament, prudentment i que cal veure", ha assenyalat.

Catalá ha assegurat que en el seu moment li va reportar avantatges i ha criticat que "l'anterior govern, tant autonòmic com local, abaixaren els braços i perderen l'oportunitat" en benefici de Barcelona, seu del 2024, que va preparar unes instal·lacions per a l'esdeveniment i s'ha convertit en un "seriós competidor" que abans no hi havia, segons l'alcaldessa.

En el mateix sentit, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha recalcat este dimarts que farà "tots els possibles" perquè la Copa de l'Amèrica "torne a la seua casa natural, que és València". "No em rendiré", ha assegurat. Mazón també ha lamentat que "incomprensiblement", l'expresident Ximo Puig i l'exalcalde de València, Joan Ribo, "van deixar escapar" esta competició. "Van abaixar els braços d'una manera quasi insultant per al poble valencià", ha dit.

Per contra, el cap del Consell ha subratllat: "Jo seguisc en eixa dinàmica i ho continuaré intentant, per difícil que puga semblar, no em rendiré en esta postura".

Col·laboradors privats

Preguntada sobre una fórmula alternativa a la precedent, atés el deute que es va generar a València per a acollir la competició internacional de vela, Catalá ha afirmat que "les coses canvien a mesura que evolucionen els esdeveniments" i ha parlat de la possibilitat de comptar amb "patrocinadors privats".

"Nosaltres sempre pensem que l'administració pot impulsar, però que sempre, si hi ha un rèdit o un impacte econòmic, el sector privat també ha d'ajudar", ha dit Catalá.

Sobre si és contradictori limitar aspectes del turisme (com els apartaments turístics o el nombre de creueristes que arriba a la ciutat) i apostar per un esdeveniment com la Copa de l'Amèrica, que atraurà molts visitants, Catalá ha dit que no suposa "un turisme puntual", sinó "un impacte econòmic permanent en el temps".

La primera edil ha assegurat que molta gent s'ha quedat a viure a València després d'haver acollit la Copa i ha demanat que s'enfoque esta activitat "d'una altra manera", apostant per un turisme especialitzat i de qualitat en lloc d'un altre low cost i amb un impacte "de poques hores".

També et pot interessar

stats