Directes
Ara en la televisió
ESPECIAL INFORMATIU

La Generalitat seguirà en el nivell 3 d'emergència fins a rebre "garanties" que "l'apagada no tornarà a produir-se"

La vicepresidenta Camarero empra la crisi per a defendre la gestió de la dana i subratlla que la mobilització d'efectius de l'Estat ha sigut la mateixa amb els nivells 2 i 3

La vicepresidenta Susana Camarero, en la roda de premsa posterior al ple del Consell / À Punt NTC
29 d'abril 2025 - 13:24

La Generalitat es mantindrà en el nivell 3 d'emergència, que cedeix la gestió al govern espanyol, fins que l'executiu central aporte "garanties" que la situació d'apagada generalitzada que va patir la península Ibèrica este dilluns "no torne a produir-se". Mentrestant, no demanarà el govern espanyol baixar de nivell d'emergència i, per tant, retornar la direcció a mans del Consell, segons ha explicat la vicepresidenta Susana Camarero en la roda de premsa posterior a la reunió del govern valencià. En la nit de dilluns, l'executiu de Carlos Mazón va decretar el nivell 3. Segons Camarero, la decisió es va prendre per la dimensió estatal de la crisi i de la gestió d'operadors elèctrics. Però també perquè "el president del govern espanyol va anunciar que el sistema es restabliria en poc de temps i no va ser així".

"El més normal és que no hagueren sigut les autonomies les que demanaren l'emergència nacional, sinó que haguera sigut el govern espanyol qui la decretara, perquè l'afecció ha sigut al conjunt del territori espanyol", ha manifestat.

La vicepresidenta ha subratllat la diferència entre esta crisi (estatal) i la de la dana (regional), però alhora ha comparat el desplegament de mitjans en les dos emergències per a atacar el govern espanyol. Segons la lectura que fa la Generalitat, ara no hi ha hagut diferència en el desplegament d'efectius que l'estat ha posat a disposició de les autonomies, com l'UME, amb independència del nivell d'emergència en què estaven.

L'observació té a veure amb la controvèrsia al voltant de la mobilització d'efectius, en els dies posteriors a la barrancada del 29 d'octubre. Malgrat que la mateixa Generalitat la considera la catàstrofe més gran en la història recent del territori, no demanar pujar a nivell 3 i tampoc va declarar l'emergència catastròfica, l'estadi més greu sota gestió autonòmica en l'estadi 2. L'oposició a Carlos Mazón considera que estes decisions van contribuir a retardar el desplegament d'efectius a la zona zero en els primers dies.

També et pot interessar