La Generalitat recorrerà contra l'anul·lació parcial del decret que regula l'ús del valencià en l'administració pública
El Consell es mostra perplex per l’anul·lació, mentre que el Partit Popular, que va presentar la denúncia, acusa el Consell d’usar el valencià com a element de confrontació.
El Consell recorrerà l’anul·lació dels onze articles del decret que regula l’ús del valencià en l’administració, que ha fet pública aquest dimecres el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. El director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, ha confirmat en el programa El matí À Puntque els serveis jurídics de la Generalitat estan treballant per tal d’iniciar el recurs corresponent.
Segons Trenzano, “aquesta sentència no és ferma i el govern no en comparteix el contingut”. El director general de Política Lingüística ha assegurat que el decret que va aprovar el govern del Botànic el 2017 vol donar valor al mandat de l’Estatut d’Autonomia, del qual es desplega la Llei d’ús i ensenyament del valencià, una llei que va suposar, fa més de 30 anys, fer valer que els valencians tenim una altra llengua que hem de promoure. Segons Trenzano, el decret pretén garantir el dret de la ciutadania a ser atesa en castellà i en valencià: “Som una comunitat bilingüe, som una comunitat on hi ha dues llengües oficials i això és el que destaquem”, ha ressaltat el responsable de Política Lingüística.
No és un problema, és una riquesa
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat aquest dijous que a la Comunitat Valenciana no hi ha un problema lingüístic, hi ha una riquesa, perquè hi ha dues llengües oficials i això suposa una gran oportunitat per a tots. A més ha dit que encara hi ha una situació de discriminació respecte al valencià, perquè encara hi ha una llengua molt dominant, que és el castellà.
En la mateixa línia, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, assegura que l’anul·lació no s’ajusta a paràmetres constitucionals, com en l’article 3, que defensa les llengües cooficials com una riquesa cultural d’Espanya. Oltra ha criticat als qui bramen contra el valencià i denigren una llengua pròpia reconeguda en l’Estatut, probablement, ha dit, amb un objectiu de castració cultural.
Des del Partit Popular, que va presentar el recurs contra aquesta normativa, en considerar que ataca innecessàriament el castellà, el president del grup parlamentari, Jorge Bellver, ha insistit que el Consell utilitza el valencià com un element de confrontació en lloc de tractar el valencià com un element de cohesió.
El TSJ va fer pública aquest dimecres, 18 de juliol, la sentència que tomba la prioritat del valencià en les publicacions, en la contractació pública o en la retolació de carreteres i edificis públics a les zones castellanoparlants. El tribunal considera que el decret del govern ignora la realitat plurilingüe del territori i subratlla que els funcionaris no estan obligats a conéixer el valencià, però sí el castellà.