La Generalitat recorrerà contra les últimes retallades del Tajo-Segura per "injustes"
Considera que la reducció de 20 a 15 hectòmetres cúbics d'aigua en el transvasament respon a criteris "polítics" i no "tècnics"
La Generalitat recorrerà en els tribunals de justícia contra les últimes retallades en els enviaments del transvasament Tajo-Segura. Ho ha avançat aquest dijous la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, que ha qualificat d'"injusta" aquesta reducció en la quantitat d'aigua, de 20 a 15 hm³, perquè es basa en criteris "polítics" i no "tècnics".
Pradas ha anunciat el moviment judicial del govern bipartit que comparteixen PP-Vox a la Comunitat Valenciana durant la inauguració del quint Congrés Nacional de l'Aigua, celebrat aquests dies a Coix. "Recorrerem contra els últims i injustos acords del govern d'Espanya que retallen el transvasament amb criteris polítics i no tècnics. En els últims mesos, ha provocat que, en lloc de 20 hectòmetres cúbics, n'arriben 15, encara que els experts diuen que en poden arribar 20. Sobre la base de criteris tècnics, recorrerem contra aquestes decisions", ha dit.
La consellera ha defensat que la seguretat hídrica "és indispensable" per al futur del sector agrícola valencià i ha posat l'accent que les últimes disminucions d'enviaments de cabal responen "a motius polítics i no tècnics" per part de l'executiu central. En aquest sentit, ha insistit a demanar un "repartiment just d'aigua des de la solidaritat interterritorial i la responsabilitat", en compliment del que estableix la Constitució espanyola. Així, ha remarcat la tesi que existeix un "deute hídric que cal revertir" cap a la Comunitat Valenciana, sobretot amb la província d'Alacant, i ha recordat que en els últims anys hi ha hagut un total de 26 retallades d'aigua "injustificades" en el transvasament Tajo-Segura, una infraestructura "estratègica" per a la Generalitat.
En aquest sentit, ha subratllat que el Consell desenvoluparà una estratègia de “defensa integral” de l'aigua en tres àmbits: el social, en coordinació amb regants i agricultors; el polític, amb unitat d'acció al costat de la resta d'administracions i, si fora necessari, el judicial, “perquè, arribat el cas, ens defensarem en els tribunals de les retallades ideològiques del govern”.
Així mateix, Pradas ha destacat el compromís del president de la Generalitat, Carlos Mazón, que aquesta legislatura “siga la de l'aigua”, en la qual el Consell defensarà els interessos de la Comunitat Valenciana “per totes les vies possibles”.
Castella-la Manxa no cedirà "ni un mil·límetre"
Sobre l'aigua ha parlat també aquest dijous la consellera de Desenvolupament Sostenible de Castella-la Manxa, Mercedes Gómez, que ha deixat clar que la junta de govern no cedirà "ni un mil·límetre cap arrere" en totes les accions que tinguen relació amb l'aigua. Durant la presentació de l'estructura i el nou equip de la conselleria, Gómez ha acusat les comunitats autònomes que envolten el territori manxec d'"insolidàries" perquè "volen continuar esgotant els recursos que podria haver-hi disponibles a Castella-la Manxa". "I dic que podria haver-hi perquè no és així", ha amollat.
La titular de Desenvolupament Sostenible en aquesta comunitat ha justificat totes les modificacions normatives que està duent a terme el govern d'Espanya en el transvasament Tajo-Segura perquè "no hi ha recursos excedents". En aquest "ardu" treball, ha prosseguit, Castella-la Manxa haurà d'estar "molt vigilant" i continuar defensant els seus interessos perquè "totes les necessitats hi queden cobertes".