La Generalitat preveu ingressar quatre milions per casos de corrupció del PP
Fins ara, s'han pogut recuperar 8,1 milions per il·legalitats comeses en l'anterior etapa de govern
La Generalitat, a través de l'Oficina de Recuperació d'Actius, té oberts en aquests moments setze expedients per a aconseguir la devolució a les arques públiques de patrimoni sostret en casos de corrupció anteriors al 2015, dels quals preveu ingressar, almenys, quatre milions en fons o elements patrimonials.
D'aquesta quantitat, 3,2 milions deriven del procés que investiga la presumpta contractació irregular, per part d'RTVV, de pantalles gegants de televisió per a retransmetre la Trobada Mundial de les Famílies el 2006, durant la visita del papa Benet XVI. Es tracta d'una quantitat fixada en una sentència en primera instància i la Generalitat ha sol·licitat ja la seua execució provisional.
La resta de diners corresponen, entre altres, al cas Cooperació-Nicaragua, principalment per la subhasta d'immobles i d'una plaça de garatge.
Així mateix, en el marc del cas Cooperació-Haiti, la Generalitat està en contacte amb la magistrada d'enllaç d'Espanya davant les autoritats dels Estats Units i el Canadà (Ambaixada d'Espanya) qui va informar al novembre de la finalització prompte del procediment d'embargament judicial dels béns de l'empresari Augusto César Tauroni a Miami, un iot i dos apartaments.
La directora general de Relacions amb les Corts, Ana Domínguez, ha destacat que "des del primer moment ha sigut una prioritat fonamental d'aquest Consell garantir un ús escrupolós dels diners públics, garantint que vaja a millorar les condicions de vida de les persones. Al mateix temps, ens hem esforçat a recuperar tots els diners que, en governs anteriors al 2015, va ser robat de les arques públiques en casos de corrupció”.
El Consell està personat en aquests moments en diferents peces dels casos Cooperació i Orange Market, així com en els casos Emarsa, Ciegsa o Valmor Sports, entre altres.
8,1 milions recuperats
Fins ara, les actuacions de l'Oficina de Recuperació d'Actius han permés recuperar 8,1 milions, en concepte de dany patrimonial, per il·legalitats comeses en l'anterior etapa de govern.
La quantitat més elevada, 3,3 milions, correspon al cas Terra Mítica, en el qual es va investigar la implicació d'empresaris i exdirectius del parc temàtic en una xarxa de factures falses en la construcció d'aquest.
Gran part dels diners s'ha pogut recobrar gràcies als embargaments i subhastes judicials executats per al rescabalament de les responsabilitats establides en les diverses sentències dictades.
El següent cas, per import, seria Cooperació. En concret, la peça Nicaragua, de la qual s'han recuperat fins ara 1,4 milions. Aquest cas tracta sobre el desviament el 2008 de més d'un milió d'euros destinats a projectes solidaris a Nicaragua, però que es van invertir principalment en pisos i places de garatge a València. Aquest cas encara no està tancat i la Generalitat preveu recuperar més patrimoni.
De la peça Haití, englobada dins del mateix cas Cooperació, i que tracta sobre la suposada desviació de fons de la Generalitat destinats a la construcció d'un hospital a Haití, després del terratrèmol que va assolar el país el 2010, s'han pogut recuperar 422.000 euros. També dins del cas Cooperació, i de la peça referida a contractes informàtics s'han recuperat 228.000 euros.
Finalment, del conegut com a cas Emarsa, referit a l'antiga Entitat Metropolitana d'Aigües Residuals, la Generalitat ha pogut rescatar 1,3 milions d'euros. La recerca judicial va destapar que els gestors d'Emarsa van pagar presumptament quantitats milionàries per serveis i subministraments inexistents a empreses, algunes vinculades a directius de la companyia.
Màster de Golf, Fitur, Volvo Ocean Race
Seguint amb els casos tancats, el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana va condemnar la Diputació de Castelló per incomplir el conveni de patrocini del Masters-Castelló Costa de Azahar del 2012. L'entitat va haver de pagar a la Societat de Projectes Temàtics (SPTCV), dependent de la Generalitat, 531.000 euros i 152.000 euros més en concepte d'interessos de demora. En total, 683.000 euros. Aquest expedient està tancat després d'haver-se recuperat el total del principal, interessos i costos.
Així mateix, els casos Fitur i Volvo Ocean Village van permetre recuperar cada un prop de 300.000 euros. El primer tracta sobre les irregularitats en la contractació de l'expositor de la Generalitat en la fira Fitur, en les edicions del 2005 al 2009, a través de les empreses de la trama Gürtel. El segon es refereix a irregularitats en el contracte de gestió de la Volvo Race Village celebrada l'any 2014.
El Consell també ha aconseguit recuperar quantitats en el cas referit al Palau de les Arts o en el cas HUPA Telecomunicació, entre altres.