Què gestionarà cada conselleria: la lletra menuda de les competències

Desapareixen les carteres d'Habitatge i Transparència, mentre que Hisenda assumeix funció pública, abans en Justícia, i Turisme tindrà conselleria pròpia

Mazón, durant la compareixença aquest dimecres per a anunciar la composició del seu govern
Mazón, durant la compareixença aquest dimecres per a anunciar la composició del seu govern / Biel Aliño (Efe)

La composició del govern de coalició entre el PP i Vox a la Comunitat Valenciana ja és oficial. El president, Carlos Mazón, ha signat els dos primers decrets que detallen el número i la denominació de les Conselleries, així com les atribucions que tindran, i les persones que encapçalaran cada cartera. El nou executiu autonòmic estarà format per deu departaments, dos menys que en el tripartit Botànic que formaven PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem. Hi haurà dues vicepresidències i nou conselleries, més la Presidència.

Respecte de l'anterior Consell, desapareixen la Conselleria d'Habitatge —que ara s'integra en la vicepresidència segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge— i la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica —que bolca part de les competències a la Presidència—. Precisament, en el departament encapçalat per Mazón, el principal canvi en comparació a la Presidència del socialista Ximo Puig és la migració de les competències de Turisme, que passan a tindre Conselleria pròpia. A més, la Conselleria d'Hisenda assumeix les competències de funció pública que abans requeien en Justícia. Quant a l'antiga Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, reparteix les competències entre les noves Educació, Universitats i Ocupació i la vicepresidència primera i Conselleria de Cultura i Esport.

El decret amb l'organització per àrees del nou govern s'ha publicat en una edició bis del Diari Oficial de la Generalitat. Són les següents.

Presidència de la Generalitat

Tindrà les competències en matèria d'assessorament al president i impuls de l'acció interdepartamental del Consell, anàlisi, prospectiva i projectes estratègics, relacions amb la Unió Europea, l'Estat i altres comunitats autònomes, comunicació institucional de la Generalitat, promoció institucional, administració local i relacions amb els mitjans de comunicació. Arreplega també atribucions en simplificació administrativa, participació i transparència, així com les referides a les relacions amb les Corts, publicacions, representació i defensa en judici i assessorament en dret a la Generalitat. Així mateix, tindrà l'Oficina de Suport al Càrrec de Portaveu del Consell i l'Oficina del Secretariat del Consell, que coordinarà l'acció del Consell.

Vicepresidència primera i Conselleria de Cultura i Esport

Se li assignen les competències en matèria de cultura, promoció cultural, patrimoni cultural i esport.

Vicepresidència segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge

Li corresponen competències en matèria de polítiques de prestació social, serveis socials, dependència, persones amb diversitat funcional, igualtat, famílies, infància i adolescència, adopcions, joventut, dona, persones migrants, cooperació al desenvolupament, voluntariat social i habitatge.

Conselleria d'Hisenda, Economia i Administració Pública

Se li assignen les competències en hisenda, economia, finançament, sector públic empresarial i fundacional de la Generalitat i consorcis no sanitaris adscrits a la Generalitat, patrimoni, projectes i fons europeus, tecnologies de la informació i la comunicació de l'administració, i funció pública.

Conselleria de Justícia i Interior

Tindrà atribucions en justícia i de gestió de les competències en matèria de consultes populars, col·legis professionals, fundacions, associacions, registres i notariat, així com les competències en matèria d'interior, protecció civil, gestió de la Unitat del Cos Nacional de Policia adscrita a la Comunitat Valenciana, prevenció i extinció d'incendis, i gestió de les competències en matèria de situacions d'emergència.

Conselleria de Sanitat

Assumeix competències en matèria de sanitat, salut pública, salut mental, farmàcia, avaluació, investigació, qualitat i atenció al pacient.

Conselleria d'Educació, Universitats i Ocupació

Ostentarà les competències en matèria d'educació, formació professional reglada, ocupacional i contínua, universitats, ciència, investigació, política lingüística, intermediació laboral, foment de l'ocupació, cooperativisme i treball.

Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca

Agafa competències en matèria d'agricultura, ramaderia, pesca, alimentació, política agrària comuna i regadius.

Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori

Gestionarà medi ambient, caça, recursos hídrics, benestar animal, urbanisme i vertebració del territori, obres públiques, i transports, ports i aeroports.

Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme

S'encarregarà de les competències en matèria d'indústria, energia, sectors productius, investigació i innovació tecnològiques, comerç interior i exterior, fires sectorials i activitats promocionals, artesania, consum i turisme.

També et pot interessar

stats