Gil Lázaro (Vox) acusa Feijóo de voler trencar els pactes de govern: "Estem orgullosos de no haver traït la paraula per unes butaques"

El diputat valencià i president provincial de la formació avisa que no secundaran els pressupostos de Mazón si donen "pàbul a polítiques que fomenten la immigració il·legal"

Ignacio Gil Lázaro, entrevistat este dijous en 'Les notícies del matí'

Vox manté que la responsabilitat del trencament dels pactes que conformaren els governs autonòmics amb el PP és exclusivament d'Alberto Núñez Feijóo, el líder nacional d'este partit, i assegura que ell volia que els acords, un dels quals a Comunitat Valenciana, feren aigües. Així s'ha pronunciat el president provincial de Vox a València i diputat en el Congrés, Ignacio Gil Lázaro, en una entrevista este dijous en Les notícies del matí en què ha manifestat que Feijóo va ignorar les "advertències" que li feren sobre l'incompliment del qual havien signat les dos parts perquè tenia intenció de "trencar" els pactes de coalició més prompte que tard: "Nosaltres simplement vam demanar que s'aplicara el pacte, que deia que els governs regionals no fomentarien cap mena d'accions que donaren pàbul a la política migratòria del govern espanyol. Com que vam constatar que Feijóo i el PP no volien fer el que havíem signat, senzillament ens en vam anar", ha resumit.

Van adoptar la decisió, segons ha remarcat el veterà parlamentari, per compromís amb els votants i coherència amb el document que havien ratificat amb el ja exsoci de govern. "Estem orgullosos de no haver traït la paraula per quedar-nos en les butaques", ha manifestat Gil Lázaro, que també assegura que els simpatitzants del partit han comprés i han valorat el pas fet.

Si la Generalitat assumeix les polítiques que fomenten la immigració il·legal, no podrem donar suport als pressupostos

Sobre la possibilitat de votar en contra dels pressupostos de la Generalitat del 2025 i d'altres governs autonòmics on sumen majoria amb el PP, Gil Lázaro ha deixat clar en tot moment que el seu partit en cap cas els fa "amenaces", sinó advertències. I en eixe sac ha emmarcat la reunió de dilluns passat a Madrid, en què el líder de la formació, Santiago Abascal, va convocar els representants dels diferents territoris per a fixar uns eixos mínims per a la negociació dels comptes en cada regió. El diputat de Vox ha afirmat que han garantit al PP que tenen "voluntat de diàleg i negociació", però la línia roja està posada en la gestió de la migració. "No votarem per la força res que siga contrari a estes línies bàsiques" ha insistit. Per tant, "si en el pressupost de la Generalitat hi ha elements que constaten que es dona pàbul a les polítiques de repartiment de menors o de foment de la immigració il·legal, nosaltres no podrem secundar-los", ha avisat.

"Tics de l'esquerra radical"

A la pregunta sobre el discurs institucional del cap del Consell, Carlos Mazón, amb motiu del Nou d'Octubre, Gil Lázaro ha coincidit en la valoració feta pel síndic de Vox, José María Llanos, que lamentava que parlara "massa" d'autogovern. "Assumir en excés eixa terminologia tradicional del nacionalisme ens sembla un poc discordant", ha admés el dirigent provincial, que ha catalogat el concepte d'autogovern com un "tic de l'esquerra radical". Tot seguit ha recordat que "el poble valencià és molt conscient de la seua història, tradició i llengua —valencià i no català, ha matisat—, de la pertinença a una trajectòria històrica que està a punt de ser mil·lenària i de la plena participació en l'obra comuna de la pàtria espanyola".

L'esmena "maleïda"

Durant l'entrevista, el president provincial de Vox s'ha pronunciat també sobre el text legislatiu que incorpora la transposició europea per a convalidar les penes que els presos han complit en altres països comunitaris al còmput espanyol i que beneficiarà alguns membres d'ETA. Ha demanat al PP que tinga voluntat política i utilitze la majoria absoluta que té al Senat per a permetre l'ampliació del termini per a presentar i tramitar esmenes, de manera que es puga "corregir" el projecte de llei.

És una infàmia per part del govern espanyol tractar de colar de rebot unes conseqüències que no estaven en el projecte original

Gil Lázaro ha insistit que Vox ja ha demanat perdó per l'errada que han comés quan els seus diputats votaren a favor de la iniciativa en un primer moment, però que el que importa ara és presentar alternatives per a tractar de revertir-ho. En qualsevol cas, ha carregat contra l'executiu espanyol per intentar "colar de rebot" un text que implica unes conseqüències no incloses en el projecte original, ja que estes s'incorporaren després amb una esmena de Sumar. "L'esmena maleïda", tal com l'ha descrit. El diputat ha acusat d'"infàmia" la coalició de govern que encapçala Pedro Sánchez perquè, segons ha dit, el que busca amb la tramitació del text és "rearmar l'anomenada majoria d'investidura, absolutament artificial, que se li està trencant a passos accelerats", amb un gest per a garantir-se el suport dels sis diputats de Bildu en la votació dels pressupostos estatals.

També et pot interessar

stats