El govern aprova la llei de menjadors escolars saludables: limita els fregits i el sucre i la fruita i verdura serà diària

El decret afecta tots els col·legis públics, concertats i privats que imparteixen des de segon cicle d'infantil fins a batxillerat i formació professional

Imatge de diversos productes d'alimentació
Imatge de diversos productes d'alimentació / Shutterstock

El govern espanyol obligarà per llei els menjadors escolars de tots els centres d'ensenyament no universitari a oferir fruita i verdura fresca cada dia i peix entre una i tres vegades a la setmana. A més, limita el consum d'aliments fregits i sal i elimina la brioixeria industrial.

El Consell de Ministres ha aprovat este dimarts el reial decret de menjadors escolars saludables i sostenibles.L'ha elaborat el Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 i hi han participat quatre ministeris (Educació, Formació Professional i Esports; Agricultura, Pesca i Alimentació; Sanitat; i Joventut i Infància). La nova llei, que obliga a garantir una alimentació saludable als centres escolars —amb més fruita, verdura, peix i llegums i amb aliments de temporada i ecològics— afectarà tots els col·legis públics, concertats i privats que imparteixen des de segon cicle d'infantil fins a batxillerat i formació professional de grau bàsic i mitjà.

Segons el text presentat pel ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, s'ha de servir fruita i verdura diàriament i els centres hauran d'especificar que almenys el 45% és de temporada. També que almenys dos plats al mes o el 5% de la despesa es destina a la producció ecològica. En este sentit, ha assenyalat que es tracta de fomentar “models de menjadors més saludables i més sostenibles, i al mateix temps reforçar la producció local”.

La norma elimina la brioixeria industrial i les begudes energètiques, també de les màquines expenedores situades als centres escolars, i limita els aliments fregits i els plats precuinats (pizzes, pastissets o croquetes) a una ració al mes. En el cas de fregits no precuinats, podran servir-se una vegada a la setmana com a màxim i hauran de fer-se preferentment amb oli d'oliva o oli de gira-sol alt oleic.

Més peix i menys sucre i sal

Segons estimacions de Consum, a Espanya hi ha 1.200 menjadors escolars en els quals mai se serveix peix, i la norma obligarà a servir-ne entre una i tres racions a la setmana. També els llegums i els cereals, com arròs o pasta integral, hauran d'estar en el menú escolar almenys setmanalment.

No es podran servir begudes ensucrades en els menjars, ni tampoc vendre-les en les màquines expenedores o en les cafeteries dels centres si superen un contingut màxim de cinc grams de sucre per porció envasada.

A més, el decret estableix límits en el percentatge de greix, sucre i sal que comporten estos productes. Així, el valor energètic per porció envasada no ha de superar les 200 quilocalories. Es relaciona amb la recomanació de repartir l'energia necessària al llarg del dia: el 25% en el desdejuni, el 35% en el menjar del migdia, el 10% en el berenar i el 30% restant en el sopar. Per això, l'oferta de l'esmorzar de mitjan matí i el berenar no ha de proporcionar més del 10% de l'energia diària; 200 quilocalories com a màxim.

Quant a les quilocalories del greix, estes no poden superar el 35%. Així doncs, el contingut màxim de greixos serà de 7,8 grams per a una porció que no sobrepasse les 200 quilocalories.

Les quilocalories de greixos saturats no poden superar el 10%. Han de tindre un màxim de 2,2 grams de greix saturat per a una porció limitada a 200 quilocalories. Per als sucres afegits o lliures, el mateix percentatge, el 10% com a màxim de les quilocalories, la qual cosa suposa un màxim de cinc grams de sucres afegits per a una porció de 200 quilocalories. Finalment, per a la mateixa porció, el màxim de contingut de sal ha de ser 0,5 graus (0,2 grams de sodi).

També et pot interessar

stats